Tiež máte známych, ktorí dokážu jesť každé ráno ovsené vločky a vy len nechápavo krútite hlavou ako to dokážu?

Ak ste im doteraz neprišli na chuť, po prečítaní nášho článku ich začnete jesť aj vy.

Pôvod ovsených vločiek

Ovsené vločky sú obilný výrobok, ktorý vznikol rozdrvením ovsených zŕn. Radí sa k celozrnným výrobkom, pretože sú vyrobené z obiliek ovsa.

Ovos je jednou z najmladších obilnín. Svoj pôvod našiel už v stredoveku, kedy ho pestovali Slovania. Postupne sa jeho pestovanie rozšírilo do celej Európy a nakoniec aj do zámoria.

Výroba ovsených vločiek

Vločky sa vyrábajú lúpaním z naparovaného ovsa.  Po vyčistení hrubého zrna sa obilné zrná niekoľko hodín vystavia najprv vlhku, potom suchému teplu v sušiarni.

Pri tomto ošetrení vznikne typické orechové aróma budúcich vločiek.

Teplom sa deaktivujú látky štiepiace tuky (enzýmy), ktoré by inak pri skladovaní spôsobili zožltnutie a horkú pachuť.

Pluhy sa pri sušení uvoľnia a ľahko sa oddelia v bubnovej alebo odstredivej lúpačke. V minulosti sa oddierali medzi mlynskými kameňmi.

Po usušení sa ovsené zrná triedia podľa veľkosti.

Pri výrobe ovsených vločiek sa ovsené jadrá zaparia a na mačkacej stolici sa rozlisujú pomocou rotujúcich kovových valcov.

Dostupnosť ovsených vločiek

Ovsené vločky sú zdravou a ľahkou potravinou, ktorá je vhodná nielen na raňajky.

Využívajú sa aj pri príprave rôznych pokrmov a nájdete ich skoro v každých potravinách.

Dajú sa kúpiť celé, pomleté, v bezlepkovej forme alebo ochutené o sušené ovocie či čokoládu. My však odporúčame čisté ovsené vločky bez pridaného sladidla, cukru či iných potravín.

Čo obsahujú ovsené vločky?

Okrem sacharidov obsahujú množstvo prospešných látok ako sú napríklad bielkoviny, vlákniny, tuky, vápnik, sodík, fosfor, železo, draslík, meď, mangán, horčík, zinok a vitamíny B, E a K, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú.

Nutričné hodnoty:

Ovsené vločky- 100 g

KJ1490
Kcal363
Bielkoviny15 g
Sacharidy60 g
Tuk6,5 g
Vláknina10 g

Minerály v 100 g ovsených vločiek:

Draslík430 mgVápnik55 mg
Fosfor520 mgSodík1,9 mg
Železo3,80 mgZinok4 mg
Horčík170 mgMeď0,6 mg

Vitamíny v 100 g ovsených vločiek:

Vitamín B10,75 mg
Vitamín B20,14 mg
Vitamín B30,97 mg
Vitamín B60,12 mg
Vitamín E0,22 mg
VItamín K0,9 mikrogram
Kyselina listová55 mikrogramov
Kys. pantoténová1,35 mg

Výhody ovsených vločiek

Pravidelná konzumácia ovsených vločiek prináša preukázateľné výhody pre vaše zdravie.

Ako ste už čítali obsahujô množstvo dôležitých živín.

Aké sú to teda výhody?

ako pripraviť ovsené vločky

Znižujú cholesterol

Medzi hlavné príčiny ochorenia srdca patrí vysoká hladina cholesterolu.

Rôzne štúdie ukázali, že betaglukán, ktorý obsahujú ovsené vločky efektívne znižuje cholesterol. V prípade ovsených vločiek by sme mali skonzumovať dve porcie denne, aby sme dosiahli tento účinok.

Zdroj antioxidantov

Ovos obsahuje veľa antioxidantov a polyfenolov.

Tieto antioxidanty znižujú krvný tlak, tým, že sa zvýši produkcia oxidu dusnatého. Molekula tohto plynu rozširuje cievy a zlepšuje prietok krvi.

Antioxidanty chránia telo pred voľnými radikálmi, predčasným starnutím a dokonca aj pred rakovinou.

Zabraňujú cukrovke

Sú veľmi prospešné pri znižovaní rizika cukrovky kvôli nízkemu glykemickému indexu. Ten pomáha pomaly vyprázdniť obsah žalúdka a tým ovplyvňuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivosť na inzulín.

Zlepšujú náladu

Ovsené vločky nás napĺňajú energiou, zvyšujú duševný a fyzický výkon.

Kyselina pantoténová a vitamíny skupiny B, ktoré sa v nich nachádzajú upokojujú nervový systém.

Chránia pokožku

Ovos má veľmi dobrý účinok na pokožku, pretože má úžasný upokojujúci účinok, ktorý zmierňuje svrbenie a podráždenie. Ovsené vločky normalizujú pH pokožky a odľahčujú nepríjemné svrbenie kože. Pokožka je tak hydratovaná a chránená pred dráždivými látkami.

Športový výkon

Sú kvalitným zdrojom sacharidov, ktoré poskytujú energiu aj pre športový výkon.

Ten podľa vedeckých štúdii podporuje najlepšie 45-60 minút pred odštartovaním tréningu.

Ďalšie výhody:

  • Podporujú dobré trávenie
  • Podporujú krvotvorbu, prevencia anémie
  • Podporujú kvalitu kostí a kĺbov
  • Eliminujú stres
  • Zlepšujú kvalitu zubov, nechtov a vlasov
  • Odstraňujú pocit nafukovania
  • Zabezpečujú dlhotrvajúci pocit sýtosti
  • Obsahujú menej cukru než akékoľvek iné cereálie

Majú ovsené vločky aj nevýhody?

Hovorí sa, že všetko má svoje nevýhody.

Čím sú ovsené vločky opracovanejšie, tým menej celkovej zdravej vlákniny obsahujú. Objavil sa aj strašiak menom fytín, ktorý sa vraj nachádza v surových vločkách.

Ak sa táto látka nejakým spôsobom nerozloží, môže sa nahromadiť v tráviacom trakte a spôsobiť zdravotné problémy.

Na čo si dať pozor pri kúpe ovsených vločiek?

Pokiaľ je to možné, preštudujte si obal ovsených vločiek, ktoré si plánujete kúpiť.

Mali by ste si všímať či balenie neobsahuje žiadne pridané umelé látky. Vyhýbajte sa baleniam s mixovanými ovsenými vločkami. Okrem ovsených vločiek obsahujú aj množstvo ďalších sacharidov.

Kupované ovsené kaše tiež nie sú najlepšou voľbou.

Podobne ako mixované balenia aj instantné kaše obsahujú rôzne umelé látky, ktoré pôsobia na ukladanie tukov a cukrov v tele. To čo si kúpite by mali byť čisté kvalitné ovsené vločky bez akýchkoľvek prímesí.

Nehľadte na cenu ale na zloženie.

Ako pripraviť ovsené vločky

Ovsené vločky sú chutné, zdravé, sýte a dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov.

Príprava ovsených vločiek je veľmi rýchla a jednoduchá.

Prinášame vám niekoľko receptov:

Ovsené vločky s jablkom a škoricou

Ovsené vločky zalejeme horúcou vodou a pridáme jedno nastrúhané jablko a škoricu.

Môžeme dosladiť javorovým sirupom a posypať orechmi.

Ovsené vločky s banánmi a čokoládou

Do ovsených vločiek, ktoré sme zaliali horúcou vodou pridáme kúsky kvalitnej čokolády a banánu.

Kakaové sušienky z ovsených vločiek

Na ich prípravu potrebujeme:

  • 240 g ovsených vločiek
  • 125 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 3 PL kakaa
  • 2 ks vajec
  • 100 g hrozienok
  • 1/2 kypriaceho prášku

Všetky suroviny zmiešame v miske.

Ak by bolo cesto hustejšie pridáme trochu mlieka. Potom na pomastený plech poukladáme malé kôpky zmesi vo veľkosti orecha a dáme piecť.

Pečieme pri 180-200°C  15-17 minút. Dobrú chuť.

Ovocné ovsené vločky

Vyberte si vaše obľúbené ovocie ako napr. jablko, broskyňa a jahody. Nakrájajte na malé kúsky a zmiešajte s polovicou šálky ovsených vločiek. Zalejte pomarančovou šťavou.

Ovsená kaša so škoricou a kokosom

Potrebujeme:

  • Hrnček mlieka
  • Hrnček ovsených vločiek
  • 1/4 ČL škorice
  • 1 PL strúhaného kokosu
  • 2 malé kocky kvalitnej horkej čokolády

Postup:

Do menšieho hrnca nalejeme mlieko a na sporáku zohrejeme. Pridáme škoricu a ovsené vločky a počkáme. Necháme asi tak pol minúty povariť a potom odstavíme. Do zmesi pridáme kokos a nadrobno nakrájanú čokoládu a jemne ich vymiešame, aby sa čokoláda trochu rozpustila. Podávame posypané kokosom.

Zdravé lievance z ovsených vločiek

Na ich prípravu potrebujeme:

  • 250 ml kefíru
  • 1 vajce
  • 2 PL chia semienok
  • 1 PL slnečnicových semienok
  • 100 g pohánkovej múky
  • 60 g ovsených vločiek
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • trochu oleja
  • 1 biely jogurt
  • ovocie podľa vlastnej chuti

Vo väčšej miske zmiešame kefír, vajíčko, chia a slnečnicové semienka, pohánkovú múku, ovsené vločky, javorový sirup, kypriací prášok do pečiva, vanilkový cukor, štipku soli, citrónovú kôru a cesto necháme odstáť.

Panvicu s troškou oleja si rozpálime a postupne na nej upečieme lievance do zlatista. podávame ich s bielym jogurtom a ovocím.

Ovsené vločky sú naozaj skvelou voľbou na raňajky či desiatu. Ako sa hovorí. ,, 100 ľudí, 100 chutí”.

Skúste si ich pripraviť a uvidíte, ktorý recept vám najviac zachutí. 

Ako pripraviť ovsené vločky? Doprajte si poriadnu dávku vlákniny!
4 (80%) 3 votes

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here