Pozrite si GYMBEAM VÝPREDAJ. Ideálne DARČEKY pre mužov i ženy!

DomovVýživaErythritol - Zdravé sladidlo (TOP 5) - Dokáže nahradiť cukor?

Erythritol – Zdravé sladidlo (TOP 5) – Dokáže nahradiť cukor?

Hľadáte kvalitnú a 100% prírodnú alternatívu cukru, ktorá vám nebude spôsobovať zubné kazy a zachová si svoju sladkú chuť? V tom prípade je pre vás erythritol tým správnym riešením. Môžete ho pridať do varenia, pečenia, alebo ako sladidlo do nápojov.

Erythritol je 100% prírodná náhrada klasického bieleho cukru, ktorá má rovnakú sladkú chuť, ale s nulovou kalorickou hodnotou a glykemickým indexom. Môžete ho nájsť vo forme bielych kryštálových granúl alebo prášku.

Toto prírodné sladidlo sa vyrába prirodzenou fermentáciou glukózy za prítomnosti mikroorganizmov, potom následne prebehne filtrácia, kryštalizácia a sušenie. V potravinách ho môžete nájsť na obale pod označením E968.

Najlepší erytritol

TOP 5 zdravých sladidiel z Erythritolu

Erythritol 1000 g od GymBeam

prírodné sladidloSladidlo Erytritol od GymBeam je skvelá náhrada cukru, hlavne v čase, keď sa snažíte dopracovať k svojim fitness cieľom. Ide o sladidlo, ktoré neobsahuje žiadne kalórie.

Zo 100g sacharidov je 100g alkoholové cukry inak nazývané aj polyoly, ktoré nespôsobujú odozvu ako cukor, takže má nulový glykemický index a nezvyšuje hladinu glukózy v krvi. Erythritol od GymBeam sa hodí ako sladidlo do pokrmov a aj nápojov.

ALLNUTRITION Erythritol 1000 g

erytrytolALLNUTRITION Erythritol je náhradné sladidlo, ktorá sa prirodzene vyskytuje v niektorých druhoch ovocia a vyrába sa mikrobiálnou fermentáciou sacharidového zdroja. Nemusíte sa však báť, že by toto sladidlo nechutilo ako cukor, pretože svojim zákazníkom ponúka sladivosť približne od 60 do 70% sladivosti bežného cukru.

ALLNUTRITION sladidlo  je vhodné pre diabetikov, nespôsobuje zubný kaz a môžete si ho pridať do kávy, čaju, nápojov alebo do varenia.

Xucker Práškový Erythritol 600 g

erythritolPráškový Erythritol od Xucker je nekalorickou náhradou bežného cukru. Toto sladidlo má podobnú chuť ako cukor, takže stupeň sladivosti ostáva naďalej zachovaný. Oproti klasickému cukru má však nulový glykemický index a nezvyšuje tak hladinu glukózy v krvi.

Vďaka tomu má Erythritol od Xuckeru široké využitie v kuchyni pri varení a pečení, ako sladidlo do studených nápojoch a všade tam, kde chcete ušetriť kalórie, ale naďalej zachovať rovnakú sladkú chuť.

Allnature Erythritol 500 g

erythritolAllnature Erythritol je český výrobok, ktorý sa vyrába v Hradci Králove, takže ide o kvalitu českého trhu. Erythritol Allnature je sladidlo, ktoré je svojou chuťou podobné cukru, na rozdiel od neho však neobsahuje žiadne kalórie.

Tento produkt je zo 100% zložený zo sladidla erythritol. Má nízky glykemický index, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vplyv na hladinu inzulínu, z čoho vyplýva, že ho môžu využívať aj diabetici. Takisto keďže neobsahuje žiadne kalórie, je vhodný aj ako sladidlo pri všetkých redukčných diétach.

Najtelo EM Erythritol

erythritolHľadáte sladidlo, ktoré neobsahuje žiadne kalórie, ale naďalej si dokáže zachovať svoju sladkú chuť? V tom prípade siahnite po sladidle Najtelo EM Erythritol.

Toto sladidlo môžete použiť ako náplň do pečiva, mliečnych nápojov, cukríkov, mrazených jedál, pudingov, nízkokalorických nápojov a ďalších potravín. NajteloEM nemá žiadne väčšie nežiadúce účinky, preto sa výrobca snaží o získanie štatútu GRAS (Generally recognized as safe), ktorý podporuje jeho bezpečnosť pri konzumácií.

Čo je erythritol a aká je denná odporúčaná dávka

Hoci vám môže tento názov znieť ako niečo nové, pojem erythritol je typ uhľohydrátov nazývaný cukrový alkohol, ktorý sa prirodzene nachádza v niektorých potravinách. Objavil ho v roku 1848  škótsky chemik John Stenhouse.

Erythritol sa vyskytuje napríklad v hubách a potravinách pochádzajúcich z kvasenia, ako je víno, syr a pivo. Okrem prírodnej formy je erythritol od roku 1990 aj umelým sladidlom (zdroj).

Môžete ho nájsť ako sladidlo alebo zahusťovadlo produktov, potravín a nápojov so zníženým obsahom kalórií a bez cukru. Často ho nájdete zmiešaný s inými náhradami cukru, ako napríklad aspartám, stévia a truvia.

Čo sa týka kalórií, tak erythritol obsahuje nula kalórií, takže sa skvelo hodí ako náhrada pri redukčných diétach. Vaše tenké črevo ho rýchlo absorbuje a do 24 hodín ho dostane v moči von z tela. To znamená, že sladilo nemá šancu „metabolizovať“, a teda premeniť sa vo vašom tele na energiu.

Erythritol je jedným z novších prírodných sladidiel na trhu, vedci s jeho užívaním urobili niekoľko štúdií na zvieratách a ľuďoch. Na základe týchto štúdií ho Svetová zdravotnícka organizácia v roku 1999 schválila.

Správa potravín a liečiv tak urobila v roku 2001.

Takisto ide o skvelú náhradu cukru pre diabetikov, pretože nemá žiadny vplyv na hladinu glukózy alebo inzulínu.

Koľko kalórií obsahuje erythritol oproti iným sladidlám?

  • Stolový cukor: 4 kalórie na gram
  • Xylitol: 2,4 kalórií na gram
  • Erythritol: 0,24 kalórií na gram

Aká je denná odporúčaná dávka?

Neexistujú oficiálne pokyny na používanie erythritolu, ale pre väčšinu ľudí platí 1 gram na každý kilogram telesnej hmotnosti denne.

Toto prírodné sladidlo môžete použiť rovnakým spôsobom ako cukor, to znamená vmiešať si ho do kávy alebo čaju, posypať ním ovocie alebo kysnuté buchty, alebo ho pridať priamo do pečenia či varenia.

erythritol

Erythritol verzus xylitol

Erythritol a xylitol sú obe prírodné sladidlá, ktoré sa vyskytujú v ovocí. Aký je však medzi nimi rozdiel a ktoré sladidlo je vhodnejšie pre bežnú konzumáciu? Prinášame vám porovnanie erythritolu a xylitolu.

Xylitol

Xylitol je prírodná látka, ktorá sa nachádza v ovocí, zelenine a prirodzene aj v našom tele.

S rovnakou sladkosťou, chuťou a objemom ako cukor je možné xylitol použiť rovnakými spôsobmi, a to napríklad do nápojov, varenia alebo pečenia. Má približne o 40% menej kalórií ako cukor.

Xylitol má však laxatívne vlastnosti, to znamená, že ak to s týmto sladidlom preženiete, môže to mať za následok hnačku a črevné ťažkosti.

 

Erythritol

Toto sladidlo sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia. Bežne sa používa ako sypké sladidlo v nízkokalorických potravinách a nápojoch, nemá žiadnu pachuť a žiadne kalórie.

Rýchlo sa vstrebáva do krvi, maximálne množstvo sa objaví za menej ako 2 hodiny. Väčšina perorálnej dávky, teda presnejšie 80 až 90% sa vylučuje v nezmenenej forme močom do 24 hodín.

 

Rozdiely erythritol vs. xylitol

  • Xylitol obsahuje 2,4 kalórií na gram, zatiaľ čo erythritol obsahuje 0,2 kalórií na gram.
  • Xylitol je 100% sladký ako cukor, erythritol je zo 70% sladký ako cukor.
  • Erythritol má nižší glykemický index ako Xylitol, ľahšie sa trávi a spôsobuje menej nadúvania.
  • Xylitol má rovnakú sladkosť, chuť a objem ako cukor, takže môže byť použitý ako identická náhrada cukru pri varení alebo pečení.
  • Používanie erythritolu má priaznivejšie účinky na zdravie vašich zubov ako užívanie xylitolu.
  • Xylitol ma laxatívne vlastnosti, takže jeho nadmerné užívanie vám môže spôsobiť hnačku, nevoľnosť a nadúvanie. Nadmerné užívanie erythritolu môže u ľudí s citlivým tráviacim traktom vyvolať mierne zažívacie prolémy.
  • Xylitol je toxický pre psov, erythritol nie.
  • Erythritol nezvyšuje hladinu cukru v krvi, zatiaľ čo xylitol má na jej zvýšenie malý vplyv.

Výhody prírodného sladidla erythritol

Erythritol patrí medzi sladidlá, ktoré so sebou prinášajú niekoľko výhod, pre ktoré sa ho oplatí pridávať ako náhradu cukru do studených nápojov, pečenia alebo varenia.

Hlavné výhody:

  • Nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Vďaka tomu je vynikajúcou náhradou cukru pre ľudí s cukrovkou.
  • Pôsobí ako antioxidant a môže zlepšiť funkciu krvných ciev u ľudí s cukrovkou 2. typu.
  • Jeho pravidelné užívanie môže potlačiť rast baktérií v ústach, čo ma za následok priaznivé účinky proti tvorbe zubnému plaku a kazu.
  • Neobsahuje takmer žiadne kalórie.
  • 70% sladkosť cukru.
  • Podľa dostupných štúdií má len veľmi malé vedľajšie účinky, u niektorých ľudí ide najmä o menšie tráviace problémy.

Erythritol patrí medzi prírodné sladidlá, u ktorých neboli počas štúdie dokázané žiadne väčšie vedľajšie účinky na ľudský organizmus. Asi 10% požitého sladila sa neabsorbuje do krvi a putuje dole do hrubého čreva.

Z tohto dôvodu môže veľmi vysoký príjem erythritolu vyvolať u ľudí s citlivým tráviacim traktom tráviace problémy.

 

4.1/5 - (7 hlasov)

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denisa Neuschlová
Denisa Neuschlová
Milujem zdravý životný štýl a šport každého druhu. Rovnako, ako návštevníci Fitlandu, aj ja sa snažím týmito pravidlami riadiť. Skvelým pomocníkom na tejto ceste sú tipy a rady, návody a odporúčania, ktoré pre vás píšem.

E-BOOK

 

ZADARMO!

40 nadupaných strán o výžive, podložených vedeckými štúdiami.

Stačí zadať e-mail

a stiahnuť e-book úplne zadarmo!

Šup šup, na čo čakáš?

ĎAKUJEME!

Skontroluj si email.