Krabičky na jedlo – Ako ich správne vybrať?

Domov Fitness Krabičky na jedlo - Ako ich správne vybrať?

Krabičky na jedlo sú praktickými pomocníkmi, ktorí nás dokážu zachrániť v nejednej situácií. Vďaka nim si môžeme nosiť desiatu, obed či iné typy jedál kamkoľvek a kedykoľvek. Krabičky sa však dajú využiť aj na množstvo iných spôsobov. Ako si vybrať tie správne?

Najlepšie krabičky na jedlo – náš výber

Účel použitia

Krabičky na jedlo sa na trhu nachádzajú vo veľkom množstve rôznych prevedení, veľkostí a materiálov. Odlišovať ich od seba môžete prostredníctvom značky, ceny alebo spracovania.

Na to, aby ste si vybrali tie správne, musíte vedieť, s akými typmi sa stretnete.

krabičky s jedlom

Krabičky sa najčastejšie delia na:

  • krabičky na prenášanie alebo uchovávanie studeného jedla
  • krabičky na prenášanie alebo uchovávanie teplého jedla
  • krabičky na chladenie potravín v chladničke
  • krabičky na zamrazovanie potravín v mrazničke

Krabičky na prenášanie alebo uchovávanie studeného jedla

Tento typ krabičiek je spravidla najlacnejší. Kúpiť si ho môžete kdekoľvek, pretože nemá žiadne špeciálne funkcie.

Na rozdiel od modelov, ktoré majú udržať jedlo v teple, mu stačí správne tesnenie, aby vám v taške nič nevytieklo.

Tento typ krabičiek oceníte najmä v prípade studenej desiaty do práce alebo školy. Taktiež sú vhodné napríklad vtedy, ak jedlo prenášate len na krátky čas a plánujete ho hneď zjesť.

Na trhu nájdete veľké množstvo takýchto modelov. Sú pomerne lacné a predávajú sa v desiatkach farebných prevedení.

Krabičky na prenášanie alebo uchovávanie teplého jedla

Pri tomto type krabičiek je už potrebné počítať s vyššou cenou. Má totižto termo funkcie a vlastnosti.

Nádobka by mala udržať teplo minimálne 2 – 3 hodiny. Vhodná je preto na teplé obedy alebo večere.

Krabičky na chladenie potravín v chladničke

Väčšina klasických krabičiek sa môže uskladňovať aj v nižšej teplote v chladničke. Pravdou totižto je, že spotrebič ako chladnička nedosahuje príliš nízke teploty.

Krabičke na jedlo by preto nemal chlad ublížiť.

Dávajte si však pozor na ukladanie teplej krabičky do chladničky. Teplé jedlo by ste do chladu ukladať nemali.

Môže sa znehodnotiť. Plus, vyššia teplota jedla dokáže negatívne ovplyvniť spotrebič aj samotnú krabičku. Môže prasknúť.

Krabičky na zamrazovanie potravín v mrazničke

Tie krabičky, ktoré plánujete skladovať v mrazničke, musia byť špeciálne upravené na to, aby zvládli nízku teplotu.

Bežné typy by sa pri nízkej teplote mohli znehodnotiť. Rovnako ako pri vysokej teplote, praskli by.

Krabičky na jedlo musia byť z kvalitného materiálu

Keď už viete, aké vlastnosti krabičky musia mať, je dobré prejsť na samotný materiál. Nehľadiac na to, ktorý typ potrebujete, musí byť dostatočne kvalitný.

Najčastejšie sa stretávame s týmito materiálmi:

  • plast
  • polypropylén
  • sklo
  • bambus
  • nehrdzavejúca oceľ
  • keramika

Každý z týchto materiálov má ako svoje výhody, tak aj nevýhody. Plast je ľahký. Vhodný na prenášanie z miesta na miesto.

krabičky na jedlo s fialovým uzáverom

Ak však chcete, aby vám nádoba vydržala dlhšie, mali by ste staviť na polypropylén, ktorý je odolneší.

Tento univerzálny materiál je možné použiť ako v mikrovlnke, tak aj v umývačke riadu alebo v chladničke.

Spravidla ho nemôžete použiť na mrazenie potravín.

Sklo je kvalitný materiál, ktorý dokáže udržať jedlo v teple dlhé hodiny. Môžete ho vložiť do mikrovlnky, aj do umývačky.

Jeho nevýhodou je vyššia hmotnosť a riziko rozbitia.

Bambus je pomerne drahým materiálom, ktorý sa tak často nepoužíva. Ide však o ekologický variant. 

Nehrdzavejúca oceľ má veľké množstvo výhod ako napríklad možnosť ohrievania v mikrovlnke, umývania v umývačke riadu a použitia v chladničke aj mrazničke.

Je však taktiež pomerne ťažká. V porovnaní so sklom však ide o bezpečnejší materiál, pretože pri páde sa nerozbije.

Keramika je, veľmi podobne ako sklo, odolným materiálom držiacim teplo. Môže sa využívať vo všetkých spotrebičoch a často ho nájdeme v pekných farebných prevedeniach.

Nevýhodou je vyššia hmotnosť.

Pri výbere materiálu sa musíte odvíjať najmä od vlastností, ktoré chcete, aby vám krabičky na jedlo poskytovali.

Pre niektorých je dôležité zohrievanie v mikrovlnke, pre iných zas možnosť umývania v mikrovlnke alebo udržanie tepla.

Spôsob zatvárania krabičky na jedlo

Spôsobov zatvárania je niekoľko. Najčastejšie sa však stretnete s dvomi:

  • klasické nacvakávacie plastové viečko
  • systém s klipmi

Klasické nacvakávacie plastové viečko je praktické. Jednoducho sa používa a poskytuje pomerne dobrý komfort.

Krabičky na jedlo s týmto typom viečka sú najlacnejšie.

Jeho nevýhodou je však najmä to, že netesní tak dobre, ako druhý typ. Ak máte v nádobe niečo so šťavou, musíte si dávať pozor. Tekutina sa veľmi jednoducho dostane von.

Na druhej strane, systém s klipmi je vhodný aj na pokrmy s omáčkou alebo tekuté jedlá, ako napríklad polievky.

Tesnenie je 100 % spoľahlivé.

Takáto krabička je síce drahšia, no rozhodne sa oplatí. Môžete ju využiť ako na prenos, tak aj na uchovanie potravín a pokrmov.

jedlo v krabičkách

Krabičky na jedlo a ich tesnenie

Okrem samotného spôsobu zatvárania je dôležité aj tesnenie dóz. Pri klasických typoch sa môžete stretnúť s dvomi možnosťami a to:

  • pevné
  • vložené

Pevné tesnenie je 100 % nepriepustné. Je aj drahšie od toho vloženého, pretože je kvalitnejšie a hygienickejšie.

Za tesnenie sa nedostávajú zvyšky jedla a tým pádom ani baktérie. Nemajú sa tam dostať ako, pretože tesnenie sa nevyťahuje.

Je pevne spracované v dóze.

Naopak, krabičky na jedlo s vloženým tesnením sú priepustné. Nie sú vhodné na prenášanie tekutých jedál.

Sú taktiež menej hygienické, pretože tesnenie sa dá vytiahnuť von. Ak by ste ho zabudli vyčistiť, mohli by sa vám za ním ukladať mnohé baktérie.

Jedlo by sa tak mohlo pokaziť.

Jedným typom sú ešte vákuové krabičky. Ide však skôr o samotné dózy, v ktorých skladujete jedlo na dlhšie obdobie.

Krabičky na jedlo sa spravidla používajú len na zopár hodín, aby ste si mohli preniesť jedlo z domu do práce alebo školy.

Veľkosť krabičky na jedlo

Veľkosť závisí od toho, koľko jedál si chcete prenášať, prípadne aké veľké porcie.

Krabičky na trhu nájdete v mnohých veľkostných prevedeniach. Niektoré sú väčšie, iné menšie.

Príliš veľké krabičky, ktoré by ste nevyužili, je však úplne zbytočné kupovať. Nie sú praktické a nemuseli by sa vám zmestiť do kabelky alebo tašky.

Krabičky na jedlo si vyberajte tak, aby boli kompaktné a nezaberali príliš veľa miesta. Budete ich totižto pravidelne prenášať z miesta na miesto.

Doplnky

Niektoré krabičky poskytujú rôzne typy doplnkov, ako napríklad vidličky, nožíky alebo lyžičky. Tie môžete nosiť často so samotnou nádobkou.

Doplnky majú vytvorené miesto, najčastejšie vo vrchnej časti, kde si ich môžete uložiť.

Tento typ je veľmi praktický, pretože človek občas môže na príbor zabudnúť.

Plus, nie vždy naň máte dostatok miesta.

Spolu s krabičkou tak máte pri sebe vždy všetko, čo potrebujete.

farebné krabičky na jedlo

Kde kúpiť?

Krabičky na jedlo môžete kúpiť v mnohých obchodoch so zameraním na domácnosť alebo kuchynské potreby.

Ak by ste si chceli kúpiť nejaké na internetových obchodoch, širokú ponuku poskytuje napríklad 4Home.sk alebo Alza.sk.

Zhrnutie

Krabičky na jedlo sú praktickými pomocníkmi. Svoju desiatu, obed či večeru tak môžete mať vždy pri sebe.

Pri výbere sa stretnete s viacerými typmi. Vyberte si aj podľa našich rád tie najlepšie modely.

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Naďa Černá
Študentka žurnalistiky, ktorá miluje bojové športy. Písaniu sa venuje už niekoľko rokov a okrem športu si rada vychutná kvalitnú kávu a dobrú knihu.

E-BOOK

 

ZADARMO!

40 nadupaných strán o výžive, podložených vedeckými štúdiami.

Stačí zadať e-mail

a stiahnuť e-book úplne zadarmo!

Šup šup, na čo čakáš?

ĎAKUJEME!

Skontroluj si email.