Proteinella: zdravšia náhrada Nutelly alebo dobrý marketing?

Domov Výživa Proteinella: zdravšia náhrada Nutelly alebo dobrý marketing?

Kto by nemiloval originál Nutellu? Bezpochyby patrí k najchutnejším nátierkam, aké na trhu sú. Na trhu sa pred niekoľkými rokmi objavila zdravšia náhrada – Proteinella. Aké chyby slávnej nátierky vychytala, kde má medzery a čo si o nej myslíme? Pozreli sme sa na ňu kritickým očkom – a tu je výsledok.

Najlepšia proteinella – náš výber

Nutella alebo Proteinella?

Originál Nutelle sa ťažko odoláva. Je jemná, sladká – a návyková. Na občasné maškrtenie neublíži, no pri častejšej konzumácii je lepšie mať sa na pozore.

Táto slávna pochúťka z lieskovcov a kakaa má po preskúmaní zloženia jeden malý háčik: lieskové orechy tvoria iba 13 % zloženia – a uhádol by si, čo je na prvých dvoch priečkach?

Je to cukor a palmový olej.  Cukor tvorí viac ako polovicu zloženia a druhou najpočetnejše zastúpenou zložkou je palmový olej. O škodlivosti palmového oleja na zdravie alebo ničenie dažďových pralesov by sa dalo diskutovať, no bezpochyby existujú aj zdravšie tuky, po ktorých môžeš siahnuť.

nutella čo obsahuje zloženie
Obrázok z: https://cdn.hungryonion.org/original/3X/3/1/3172faa62ff39714b57834c35439c0099aa1fbf6.jpg

Čo je to Proteinella?

Proteinella je lieskovo-orieškový krém bez pridaného cukru a palmového oleja. Na 100 gramov obsahuje iba 6,6 g cukru

Aké výhody má Proteinella?

  • zdravšia alternatíva bežne dostupných lieskovo-orieškových krémov
  • vyšší obsah bielkovín (13 g / 100 g)
  • použitie umelých sladidiel (polyolov) spomaľuje nárast glykémie
  • neobsahuje cukor ani palmový olej
  • skvelá chuť a jemná textúra
  • polotekutá konzistencia

Aké nutričné hodnoty má Proteinella?

Uvedené hodnoty sú na 100 gramov / 20 gramov (porcia).

100 gramov 1 porcia (20 gramov)
Energetická hodnota 496 kcal / 20157 kJ 99 kcal / 411 kJ
Tuky 35,2 g 7,04 g
Z toho nasýtené 7,7 g 1,5 g
Sacharidy 44,9 g 8,9 g
Z toho cukry 6,6 g 1,3 g
Vláknina 2,5 g 0,5 g
Bielkoviny 13,2 g 2,6 g
Soľ 0,18 g 0,03 g

Aké zloženie má Proteinella?

Proteinella dnes existuje v dvoch variantách – príchuť čokoláda + oriešok a príchuť bielej čokolády.

Proteinella – čokoláda + oriešok – zloženie:

Sladidlo: maltitol, slnečnicový olej, srvátkový proteínový koncentrát 12 %, lieskové orechy 10 %, sladké sušené srvátky (z mlieka), nízkotučný kakaový prášok (6,5 %), kakaové maslo, kokosový olej, emulgátor: lecitíny (slnečnica), vanilkový extrakt

Proteinella – biela čokoláda – zloženie:

Sladidlo: maltitol, slnečnicový olej, sušené odstredené mlieko (13%), srvátkový proteínový koncentrát (12 %), kakaové maslo, kokosový olej, emulgátor: slnečnicový lecitín, vanilkový extrakt

Ako si môžeš všimnúť, zloženie oboch krémov je takmer totožné, v bielej však chýba kakaový prášok (čo je logické, keďže ide o biely variant). Poďme sa teraz pozrieť na zloženie krok po kroku.proteinela biela

Maltitol má polovičné množstvo kalórií ako cukor

Maltitol radíme medzi polyoly, čo sú tzv. alkoholové cukry.

V potravinách sa používa ako sladidlo (je takmer rovnako sladké ako sacharóza – klasický cukor), emulgátor a zvlhčujúca látka.

Oproti sacharóze má však veľkú výhodu – obsahuje iba približne polovičné množstvo energie. Nevstrebáva sa totiž úplne do krvi, ale časť prechádza až do hrubého čreva, kde sa na ňom živia črevné baktérie.

V zloženiach iných potravín (kde nie je rozpísaný názov) ho nájdeš pod označením E965.

Vo väčších množstvách môže nepriaznivo ovplyvniť trávenie a spôsobiť hnačky – z legislatívnych dôvodov je preto na balení uvedené, že nadmerná konzumácia môže mať laxatívne účinky.

Slnečnicový olej obsahuje prekvapivo veľa nenasýtených tukov

Slnečnicový olej má mnoho z nás spojených s vyprážaním a nezdravou kuchyňou. V skutočnosti však nie je úplne vhodný na vyprážanie – a nie je ani veľmi nezdravý.

Slnečnicový olej obsahuje na 100 gramov iba 10 gramov nasýtených tukov. Zvyšok (takmer 20 gramov) tvoria mononenasýtené mastné kyseliny (MUFA) polynenasýtené mastné kyseliny (takmer 64 gramov).

Srvátkový proteínový koncentrát dodáva kvalitné bielkoviny – ale žalostne málo

O tom, že srvátkový proteín je jedným z najkvalitnejších na trhu sme písali v tomto článku. Potešilo nás teda, že v Proteinelle je zdrojom bielkovín práve on.

Na druhej strane, použité množstvo je príliš malé na to, aby sme o Proteinelle moli hovoriť ako o zdroji bielkovín.

V bežnej porcii (1 PL = 20 gramov nátierky, 100 kcal) obsahuje Proteinella v prepočte iba 2,6 g bielkovín.

Nedaj sa preto oklamať, že proteinella je proteínová nátierka: jedine na papieri.

To však neznamená, že nemá oproti klasickým alternatívam veľa výhod, no bielkoviny, bohužiaľ, medzi ne nepatria.proteinella čokoladova

Proteinella a obsah vlákniny

Medzi častý ťahák predajcov patrí aj obsah vlákniny, ktorý spomalí nárast glykémie. V teoretickej rovine to znie pekne, no keď sa pozrieš na množstvo cukru a vlákniny v jednej porcii, zistíš dve veci:

  • kvôli 1,3 gramom cukru v porcii asi veľmi nepotrebuješ „spomaľovať nárast glykémie“
  • pol gramu vlákniny v porcii zase také terno neurobí

Záver? Proteinella síce nejakú vlákninu obsahuje (na 100 gramov „enormného“ 2,5 gramu), množstvo je však v porovnaní s celodenným príjmom a inými zdrojmi zanedbateľné.

Jedna porcia proteinelly obsahuje jednu šesťdesiatinu denného odporúčaného príjmu vlákniny pre mužov. Wow. Kupuj, dôveruj, ale never bullshitom.

Aké nevýhody má Proteinella?

  • vysoká energetická hodnota
  • obsahuje mlieko (nie je vhodná pre ľudí s intoleranciou laktózy a alergiou na bielkovinu kravského mlieka)
  • nízky obsah orechov
  • nie je ideálnym zdrojom bielkovín
  • vysoký obsah tuku

Čo si z toho vziať?

V porovnaní s Nutellou obsahuje Proteinella zanedbateľné množstvo cukru, čo môžeme považovať za výhodu. Takisto kvitujeme vynechanie palmového oleja a nahradenie slnečnicovým aj použitie kvalitného srvátkového koncentrátu.

Ak máš rád Nutellu, Proteinella ti bude chutiť, no treba počítať s tým, že „cukor je cukor“ a použitie náhradných sladidiel je jemne cítiť.

Nie je to však nič, na čo by sa nedalo zvyknúť – a za nás odporúčame pre výraznejšiu a sladšiu chuť bielu Proteinellu. Nám chutila ako roztopená biela čokoláda a použitie maltitolu nebolo také výrazné ako v prípade čokoládovo-orieškovej varianty.

Ak však od Proteinelly chceš zdravší zdroj tuku, vhodnejšia varianta je použitie niektorého zo širokej ponuky orechových masiel. Tie už dnes nájdeš aj s čokoládovou či orieškovou príchuťou.

Kto stojí za výrobou Proteinelly?

Slávna Proteinella je dielom firmy HealtyCo, ktorá je známa tým, že pri výrobe nepoužívajú pridaný cukor a sú odporcami palmového oleja. Podľa ich vlastných slov – veria, že zdravý životný štýl ide ruka v ruke so zdravou planétou, a tak odmietajú byť súčasťou drancovania dažďových pralesov.

Na ich oficiálnej stránke sa dočítaš, že už vyrábajú aj Proteinellu s príchuťou slaného karamelu, na tú si však budeme musieť na Slovensku ešte asi počkať.

K dispozícii sú však už nízkokalorické džemy, proteinellové tyčinky alebo čokoládu bez cukru.

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Erika
Masérka, mama, športovkyňa. Vyštudovala Regeneráciu a výživu v športe, momentálne študuje kondičné trénerstvo na Masarykovej univerzite. Venuje sa silovému tréningu a súťaží v klasickom silovom trojboji. Verí, že zdravá strava a pohyb dokážu robiť zázraky s telom aj dušou 🙂

E-BOOK

 

ZADARMO!

40 nadupaných strán o výžive, podložených vedeckými štúdiami.

Stačí zadať e-mail

a stiahnuť e-book úplne zadarmo!

Šup šup, na čo čakáš?

ĎAKUJEME!

Skontroluj si email.