Skyr – Čo to je? + účinky na svaly (OVERENÉ)

1
skyr

Biely, smotanový či grécky jogurt. Toto všetko ste už pravdepodobne počuli a aj ochutnali. Poznáte však bielkovinovú bombu, ktorá sa skrýva pod menom skyr? Ak nie, tak pozorne čítajte. Možno ste práve objavili nového pomocníka nielen pri budovaní svalov.

Čo je to skyr?

Skyr je fermentovaný mliečny výrobok, ktorý pochádza zo severských krajín. Pred 1000 rokmi ho obyvatelia Nórska doniesli do Fínska, skadiaľ sa postupom času rozšíril do celého sveta.

Hoci je skyr podobný hustému jogurtu a dokonca aj chutí podobne, nie je to jogurt. Má oveľa kyslejšiu a výraznejšiu chuť ako tradičný biely jogurt.

Nemecká redaktorka ochutnáva SKYR v roku 1934. (zdroj: Wikipédia)

Skyr VERZUS jogurt

Hoci sa dosť často polemizuje o tom či je skyr jogurt, pravda je v tomto prípade jednoduchá. Skyr nie je jogurt a od jogurtu ho odlišujú dve základné podmienky.

Jogurtové kultúry

Aby mohol byť jogurt pravým jogurtom je potrebné, aby obsahoval najmenej 107 zárodkov jogurtovej kultúry. Túto podmienku však skyr nesplňuje. Takisto pri výrobe skyru je použitá iná bakteriálna kultúra, ako pri výrobe klasického jogurtu.

skyr

Odstredenie srvátky

V druhom prípade ide o odstredenie srvátky. Pri výrobe skyru je nutné odstrediť srvátku po fermentácii mlieka, čo sa podobá aj výrobe tzv. gréckeho jogurtu. Tento proces tak zaistí spomínaný vysoký obsah bielkovín.

Skyr je bielkovinová bomba (bohatý na bielkoviny)

Skyr predstavuje bielkovinovú bombu. Obsahuje omnoho viac bielkovín, ako iné druhy mliečnych výrobkov. A to približne 11 gr bielkovín na 100 gr výrobku. To v tomto prípade zaisťuje jeho sušina, ktorú tvorí najmä veľmi koncentrovaná mliečna bielkovina. Ide približne o viac ako 10 %.

Na mliečnu bielkovinu je v tomto prípade naviazané vysoké množstvo biodisponibilného mliečneho vápnika, ktorý je prospešný aj na stavbu zdravých kostí a zubov.

skyr

Skyr obsahuje množstvo výživných látok, vitamínov a minerálov. Presný obsah živín sa vždy líši podľa značky produktu. Všeobecne však skyr okrem bielkovín, sacharidov a prípadných tukov obsahuje aj:

  • Fosfor
  • Vápnik
  • Riboflavín
  • Vitamín B12
  • Draslík

Ďalšou jeho charakteristikou je prirodzene nízky obsah tuku. A hoci skyr prirodzene neobsahuje tuky, počas spracovania sa doňho niekedy pridáva aj smotana. A tá v ňom môže tento obsah tuku mierne zvýšiť.

Prečo skyr zaradiť aj do jedálnička – výhody a nevýhody skyru

Keďže skyr obsahuje vysoké množstvo bielkovín a aj iných prospešných látok, prináša so sebou aj určité zdravotné výhody a benefity.

Aké sú výhody a zdravotné benefity, ktoré so sebou používanie skyru prináša?

Udržuje váš hlad na uzde

Ste večer hladný a raňajky sú ešte ďaleko? Doprajte si na večeru skyr. Vďaka vysokému obsahu bielkovín vás zasýti naozaj na dlhé obdobie.

Na jeho výrobu je potreba 3 až 4-krát viac mlieka ako na výrobu jogurtov, čo vedie k vyššiemu obsahu bielkovín s vysokým obsahom živín. To vedie k zníženiu chuti do jedla, ale zároveň aj k zníženiu počtu prijatých kalórií o 100 za deň.

Skvelý pomocník pri chudnutí

Jedným z najväčších výhod skyru je jeho vysoký obsah bielkovín. A práve bielkoviny sú veľmi obľúbených a žiadaným zložením v potravinách pri redukčných diétach. A to z toho dôvodu, že pomáhajú zachovať aktívnu telesnú hmotnosť, teda svalovú hmotu.

To takisto vedie k zníženiu pravdepodobnosti vzniku jo-jo efektu. A to na základe bazálneho metabolizmu, ktorý pri chudnutí s vyšším zastúpením bielkovín klesá.

Istá štúdia, ktorá sa venovala skúmaniu bielkovín zasa naznačuje, že bielkoviny môžu stimulovať termogenézu vyvolanú stravou. To spôsobí zvýšenie miery vášho metabolizmu, čo umožní telu spáliť po jedle viac kalórií.

Pomáha udržať vaše kosti zdravé

O tom, že na zdravé kosti a zuby potrebujete dostatok vápnika určite viete. Viete však aj to, že telo si tento vápnik nevie vyrobiť samo? A práve preto potrebujete do svojej stravy zaradiť potraviny bohaté na vápnik. A jednou z týchto potravín je aj skyr.

Skyr je potravinou bohatou na vápnik a ten je v tele uložený v kostnej hmote a zubnom tkanive. Vápnik spolu s fosforom udržuje kostnú hmotu silnú a hustú, teda ide o denzitu kostnej hmoty.

Hoci je vápnik zastúpený aj v iných mliečnych potravinách, v skyre má svoj naozaj veľký podiel. Pre príklad, 1 balenie tradičného skyru dodá vášmu telu až 16 % odporúčanej dennej dávky vápniku. A to je naozaj pekné číslo.

Posilňuje srdcovo-cievny systém

Ochorenie srdca prestavuje veľmi častú príčinu úmrtí po celom svete. Ako predísť tomuto riziku a udržať si vaše srdce a cievy vitálne? Siahnite po skyre.

Mliečne výrobky v tomto prípade významne pomáhajú k zníženiu krvného tlaku. Tento efekt je mliečnym výrobkom často pripisovaný vďaka minerálnym látkam, ktoré sú v nich obsiahnuté. Ide o minerálne látky ako vápnik, draslík a horčík.

Ďalšou výhodou skyru je oproti ostatným mliečnym výrobkom aj jeho nulový obsah tuku.

Kontroluje zdravú hladinu cukru v krvi

Skyr je bohatý na bielkoviny, ale zároveň chudý na sacharidy. A práve veľké množstvo sacharidov s vyšším glykemickým indexom môže dostať vašu hladinu cukru v krvi do nerovnováhy. Skyr je v tomto procese nápomocný, a to tak, že pomáha pri kontrole hladiny krvného cukru – glykémií.

Príkladom vhodnej kombinácie sacharidovbielkovín môžu byť ovsené vločky, čerstvé ovocie a skyr. Bielkoviny spomalia vstrebávanie cukru po jedle, čo pomáha lepšej kontrole cukru v krvi a k zníženiu glykémie.

Takisto si tradičný biely skyr osladíte šťavnatým ovocím a váš ranný raňajkový rituál okamžite dostane úplne iný rozmer.

Cvičenie a budovanie svalov

Základným prvkom pri budovaní svalovej hmotyproteíny, ktoré je dôležité prijímať najmä pri zvýšenej záťaži a diétach. V tomto smere platí, že čím vyšší príjem bielkovín človek má, tým viac svalov a sily získa. A práve skyr je výborným zdrojom týchto potrebných bielkovín.

fitness

Medzi populárne značky skyru patria:

  • Tesco low fat skyr
  • Milko
  • Ehrman
  • Pilos

Skyr nie je pre každého

Hoci je skyr výborným zdrojom bielkovín a iných prospešných látok, nie je vhodný pre všetkých ľudí.

Skyr je vyrobený z mlieka, čo môže byť problém pre ľudí, ktorí sú alergickí na kazeín alebo srvátku. Ide o 2 proteíny nachádzajúce sa v mlieku, ktorým by sa mal tento typ ľudí vyhýbať. V prípade intolerancie na laktózu nie je isté, či skyr predstavuje vhodný pokrm pre tento typ ľudí.

Laktóza je v tomto prípade druh cukru, ktorý sa nachádza v mlieku. Asi 90 % obsahu laktózy je v procese výroby skyru odstránený. To znamená, že malé množstvo skyru nemusí týmto ľuďom ublížiť.

Je to však individuálne, preto sa pred konzumáciou skyru poraďte so svojim lekárom.

Ako vyťažiť zo skyru maximum

Veľkou výhodou tradičného skyru je jeho ľahká kombinovateľnosť s rôznymi jedlami. Môžete si ho pripraviť ako dezert na sladký spôsob, či ako slanú pochúťku. Avšak aj samotný skyr bez prídavných ingrediencií má svoje čaro.

Tradične sa skyr konzumuje zmiešaný s niekoľkými lyžicami mlieka či cukru, aby získal mierne sladkú chuť. Môžete si ho ochutiť rôznymi sladidlami ako cukor, med, džem či umelé sladidlá. Rovnako je vyhľadávaným pokrmom práve na raňajky.

Ráno si ho môžete pripraviť ideálne s ovocím (najmä s bobuľovým), výborne chutí aj s lievancami či palacinkami. Alebo si z neho môžete spraviť husté ovocné smoothie, v ktorom práve mlieko nahradíte zdravým skyrom. Hodí sa aj ako ako alternatíva k mascarpone alebo riccote v cheesecakeoch.

V slanej verzii je využívaný napríklad ako dresing na zeleninové šaláty. Týmto spôsobom zo šalátu spravíte plnohodnotné jedlo a dodáte mu potrebné množstvo bielkovín.

Takisto ho môžete použiť aj ako marinádu na mäso alebo k rybe. Ak ste fanúšikom omáčok či hustých polievok, skyr môže v tomto prípade slúžiť aj ako alternatíva k smotane či jogurtu do týchto jedál.

Jednoduchý recept na dezert so skyrom a ovocím

Ingrediencie

  • 2 vrecúška organického ovocného čaju (echinacea a baza)
  • 2 banány
  • 1 veľký plátok ananásu
  • 100 g mrazených miešaných bobúľ
  • 200 g skyra
  • 4 lístky bazalky alebo mäty
  • ½ šálky granoly
  • 2 lyžice tekvicových semienok
  • 50 g čerstvého ovocia

Postup

Čaj lúhujte v 2 šálkach horúcej vody 10 minút, následne vrecúška vyberte. Čaj následne rozmixujte v kuchynskom robote s banánmi, ananásom, mrazenými bobuľami, skyrom a bazalkou do hladka.

Takto rozmixovaný skyr vložte do misy a na vrch ho ozdobte granolou, tekvicovými semienkami či iným obľúbeným ovocím.

Prajeme dobrú chuť!

1 komentár

Average
5 Based On 1

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here