Stévia – Náhrada cukru? (všetky informácie)

0

Určite ste slovo stévia už niekedy niekde počuli. Čo to však vlastne je?

Máme pre vás odpoveď.

Stévia je sladká rastlinka, ktorej odborný názov znie stevia rebaudiana. Ľudovo je však známa len ako stévia a je to nové a účinné prírodné sladidlo.

Aké sú najväčšie výhody tejto rastlinky? Určite tkvejú v tom, že bylinka je sladká a nemá pritom žiadne kalórie. Navyše má aj početné liečivé účinky.

Prečo ju ešte nemáte doma za oknom? Veď pestovanie stévie je také jednoduché.

Že nie ste záhradnícky typ? To vôbec nevadí, nič sa nedeje. Stéviu môžete používať aj v iných formách. Všetko dôležité o tejto rastlinke vám povieme v našom článku.

Stévia – Najlepšie produkty


141103-steviar
STEVIAR stolové sladidlo
4,99(platí ku 29.9.19)
  • Skladom
190925-natusweet-stevia-liquid-kvapky
NATUSWEET STEVIA (KVAPKY)
7,99(platí ku 29.9.19)
  • Skladom
Untitled-1
Stévia RA60 N. Nutrition
6,95(platí ku 29.9.19)
  • Rôzne balenia na výber
Untitled-2
Zlaté sladenie CukrStop
5,4(platí ku 29.9.19)
  • Skladom

Stévia je až 300-krát sladšia ako cukor


Máte radi osladený čaj, kávu a myslíte si, že musíte používať iba klasický biely cukor? Nie je to pravda!

Skúste nahradiť nezdravý cukor lístkami stévie. Dva až tri lístky do šálky kávy alebo čaju a máte ich zdravo osladené.

Stévii sa tiež hovorí sladká tráva, stévia cukrová alebo medové lístky. Niekedy sa predáva pod anglickým názvom Sugar baby.

Táto rastlinka je 300-krát sladšia ako cukor.

V jej zložení by ste však cukor hľadali márne. Obsahuje komplex sladkých látok, ktoré spôsobia, že sa vám po jej požití nezvýši hladina cukru v krvi. Naopak, táto rastlina pomáha cukor v krvi i v pečeni udržiavať v rovnováhe. O jej liečivých účinkoch si povieme viac v nasledujúcej časti článku.

Liečivé účinky stévie


  • Stévia dokáže podporovať činnosť pankreasu a pomáha tak pri cukrovke 1. a 2. typu (diabetes mellitus 1., 2.). Je to spôsobené tým, že dokáže stabilizovať hladinu cukru v krvi. Nemá totiž žiadnu energetickú hodnotu. Takže stéviu je možné účinne použiť aj ako náhradné sladidlo.
  • Vďaka svojmu zloženiu nás rastlina chráni pred vysokým krvným tlakom a povzbudzuje trávenie.
  • Podieľa sa tiež na zhutnení svalovej hmoty. To je veľmi užitočné najmä pri chudnutí.
  • Pomáha aj pri liečbe ochorení pokožky. Najlepšie zaberá pri akné a ekzémoch.
  • Značným spôsobom dokáže znižovať chuť na alkohol a tabak.
  • Má antibakteriálne a protivírusové účinky.
  • Reguluje tvorbu baktérií v ústnej dutine a obmedzuje tvorbu zubného kazu. Výskumy hovoria, že domorodci v Paraguaji, ktorí pravidelne žujú listy stévie, takmer vôbec netrpia kazivosťou zubov.
  • Napomáha bunkovému metabolizmu a zvyšuje energetické hladiny a mentálnu aktivitu.
  • Urýchľuje vraj aj hojenie rán a zamedzuje tvorbe jaziev.

Vypestujte si zdravý cukor


Ako vidíte, pozitívnych účinkov stévie je toľko, že by bola škoda ju nepoužívať. Jedným z najlepších spôsobov, ako mať vždy poruke čerstvé listy, je vlastné pestovanie tejto rastlinky. Nie je to vôbec zložité.

Kde stéviu pestovať? Najlepšie v kvetináči umiestnenom na parapete okna, ktoré smeruje na východnú svetovú stranu.

Stévia nepotrebuje ani záhradku, ani domček, ani skleník. Sladké látky v jej obsahu sa tvoria viac, keď má rastlina dostatok svetla a tepla.

Z jednej rastliny možno získať až 0,5 kg sušených lístkov!

Na leto sa odporúča, dávať ju von a na zimu dovnútra.

Rastliny možno dobre tvarovať rezom, ľahko púšťajú nové výhonky. Listy možno užívať ako v čerstvom stave, tak aj zmrazené alebo sušené.

sušená stévia v ruke

Využitie stévie


Z celej rastliny stévie sa najviac používajú lístky, a to buď:

  • čerstvé
  • zmrazené
  • sušené

Vysušené sú dokonca sladšie ako tie čerstvé. Pri žuvaní vydrží sladká chuť v ústach veľmi dlho.

Človek nemá pocit hladu ani chuť na energeticky výdatnejšie jedlo.

Lístky sú tiež vhodné na pečené a varené pokrmy. Ich použitie je vhodné aj do teplých a studených nápojov.

V potravinárstve sa využívajú aj pri výrobe žuvačiek, zubných pást a kloktadiel.

Stévia sa pestuje práve kvôli svojim veľmi sladkým lístkom. Tie, ako sme už spomenuli, sladkosťou mnohonásobne predčia repný či trstinový cukor. Navyše steviozid, teda ono prírodné sladidlo extrahované zo stévie, vykazuje nulovú energetickú hodnotu, čo ocenia najmä ľudia trpiaci cukrovkou.

Chuťou sa príliš nelíši od repného cukru. Mnohí ľudia s nadváhou preto sladia výhradne týmto sladidlom. Dokážu tak ukojiť svoju chuť na sladkosti. Na vysokokalorické maškrty osladené cukrom potom nemajú vôbec chuť.

Ako nízkokalorické sladidlo je stévia vhodná nielen pre diabetikov a hypoglykemikov, ale pre všetkých, ktorí si chcú svoju váhu udržať na uzde.

Odkiaľ pochádza?


Stévia pochádza z Paraguaja, kde rastie v nadmorských výškach od troch stoviek metrov. Jej blahodarné účinky poznali už pred mnohými storočiami aj juhoamerickí Indiáni. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa začala pestovať v Japonsku. Práve tu sa vyrába okolo štyridsať percent celkovej produkcie nekalorických sladidiel.

Sladí alebo nesladí?


Prednedávnom sa na známom diskusnom fóre objavila otázka jednej používateľky, a to v súvislosti s jej problematickými skúsenosťami so sladiacimi účinkami stévie: “…Zháňam informácie o Sugar Baby, ktorú som si objednala z internetu. Celá natešená som do kanvice s čajom vhodila asi päť lístkov, ale nápoj sa vôbec neosladil. Prečo to tak bolo? Zdá sa mi to divné…”

Spýtali sme sa preto priamo odborníka na stéviu, ktorý nám odpovedal takto: “Sladká látka v tejto rastline sa tvorí tým viac, čím viac má rastlina k dispozícii teplo a svetlo. To znamená, že v zime a na jar sa sladká látka tvorí menej, a tým je aj jej sladivosť  menšia ako v lete. Práve v lete je totiž zaručená väčšia intenzita slnečného žiarenia aj dlhší deň.”

Čo sa týka napríklad sladenia čaju, podľa našich skúseností je lepšie lístky stévie najskôr usušiť, až potom nimi sladiť nápoje. Sladká látka sa z usušených lístkov uvoľňuje ľahšie. Ak ochutnáte zelený čerstvý lístok, chutí síce sladko, ale látka sa do nápoja uvoľňuje ťažšie. Listy je teda možné užívať ako v čerstvom stave, tak aj zmrazené, ale podľa rady ideálne sušené. Z jednej rastlinky možno získať až 0,5 kg sušiny ročne. Tá nahradí viac ako jeden metrák rafinovaného cukru.

Aby boli lístky pre dennú potrebu


Mať tak bezodný zdroj cukru, po ktorom sa nepriberá, je zadarmo a navyše to nie je chémia. Znie to ako rozprávka. Je to možné?

Stévia je ako rastlina veľmi jednoduchá na pestovanie. Nízka náročnosť na starostlivosť ju robí vhodnou aj pre pestovanie v panelákoch.

Najlepšie sa jej darí v kvetináči so substrátom vhodným pre bylinky. Na jej pestovanie si preto zadovážte stredne ťažkú, humóznu, zásaditú, rašelinovo-hlinitú pôdu. Najlepšie sa jej bude dariť na teplom a svetlom stanovišti, ale s ochranou pred slnečným úpalom.

Ideálne umiestnenie predstavuje okno s ranným slniečkom alebo napríklad aj pracovný stôl umiestnený blízko okna. Vďaka čomu budete mať svoje stále sa doplňujúce sladidlo hneď poruke (na osladenie celej kanvice čaju stačia dva až tri lístky). Alternatívou je pestovanie stévie v skleníku.

Zálievku si žiada pravidelne. Najlepšie až vtedy, keď substrát čiastočne vyschne. Hnojiť ju možno bežnými hnojivami v rozmedzí štrnástich dní. Kúpiť si môžete aj špeciálne hnojivo pre bylinky.

stévia

Hneď ako sa vonku oteplí (asi tak začiatkom mája), môžete stévii dopriať letnenie na balkóne alebo v záhrade na svetlom či polotienistom mieste. Najlepšie je miesto chránené pred vetrom. Odtiaľ ju na zimu musíte zase odniesť späť do tepla domova, kde prezimuje pri teplote medzi pätnástimi až dvadsiatimi stupňami.

Dokáže prezimovať aj pri nižších teplotách (asi do piatich stupňov), ale v tom prípade zhodí takmer všetko lístie. V tomto období tiež treba obmedziť jej zalievanie.

Na jar je vhodné rastlinu presadiť do väčšieho kvetináča. Stévia sa dobre tvaruje rezom, po ktorom bohato púšťa výhonky. Množiť ju možno pomocou stonkových odrezkov alebo odrezkov z koreňa či odnožami.

Čo asi robíme zle, keď nám stévia chradne?


Stévia ako subtropická rastlina neznáša premokrenie.

Preto najmä pri pestovaní v nádobách nesmieme zabudnúť na dobrú drenáž a primeranú zálievku. Ak sa vám stane, že listy vašej stévie v lete žltnú, vedzte, že rastlina vám pomaly, ale isto hynie. Majte na pamäti, že stévii vyhovuje skôr kyslá pôda. Prirodzene sa vyskytuje v kyslých zeminách s pH 4 – 5,5. V zásaditej pôde chradne.

V záhrade sa vďaka svojej sladkastej chuti často stáva cieľom nájazdov slizniakov španielskych. Preto je dobré preventívne ju pred slimákmi chrániť.

Cena stévie


Najlacnejší spôsob, ako priviesť stéviu do svojho života je jej svojpomocné pestovanie. Ide však aj o najnáročnejší spôsob. Nie každý má totiž k záhradkárčeniu blízko, čo je však úplne v poriadku. Ak na pestovanie rastlinky nemáte čas alebo chuť, potom je skvelou voľbou jej kúpa.

Kupovať môžete samotnú sušenú vňať. Výhodou je, že takáto stévia nie je okrem sušenia nijako spracovávaná a predstavuje naozaj prírodný zdroj sladkej chuti. Jej používanie však nie je také pohodlné, ako v prípade výrobkov zo stévie. Na osladenie je optimálne najprv urobiť zo sušenej vňate koncentrovaný odvar a ním následne sladiť.

Najpohodlnejším a najdrahším spôsobom používania stévie na sladenie je bezpochyby využívanie koncentrátu, resp. spracovaného sladidla. Takýto výrobok je výrazne drahší  ako samotná vňať, no je aj omnoho silnejší. Stačí pár kvapiek koncentrátu a sladká chuť prenikne celým pokrmom.

Zámerne sme vynechali konkrétne peňažné sumy. Cena stévie a aj výrobkov z nej sa líši v závislosti od konkrétneho dodávateľa či výrobcu. Sušenú vňať však kúpite vždy lacnejšie ako hotový výrobok.

Zdravý recept na záver


Ak ste sa dočítali až sem, máme pre vás sladké prekvapenie. Je ním recept na zdravý rez so stéviou, ktorý si vás svojou nezameniteľnou chuťou dozaista získa.

Zdravý rez so stéviou

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 80 g sušenej stévie
  • 200 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
  • hrsť pokrájaných hrozienok
  • hrsť sekaných vlašských orechov
  • hrsť sušených pokrájaných brusníc
  • 1 prášok do pečiva
  • štipku soli
  • nastrúhanú kôru z 1 citróna
  • 4 vajcia

Postup prípravy:

Všetky suroviny zmiešame so štyrmi žĺtkami. Do zmesi zapracujeme tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný vyšší plech. Pečieme dozlatista v predohriatej rúre na 150 °C. Povrch koláča môžeme pokvapkať čokoládou alebo jemne natrieť marmeládou a posypať kokosom.

Nech sa páči, váš zdravý zákusok je na svete. Dobrú chuť!

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here