Bielkoviny. Kto by ich nechcel, keď sú také dôležité? Zdrojom bielkovín je samozrejme mäso.
Rybie nezaostáva a je vynikajúcim príkladom. Bielkoviny však nie sú jediná vec, ktorá je pre nás dôležitá a ryby sú jej zdrojom. Reč je o omega-3 mastných kyselinách.
Najčastejšou konzumovanou morskou rybou u nás je tuniak. Čo o ňom treba vedieť sa dozviete v nasledujúcom článku.
Tuniak je makrelovitá ryba, ktorá sa vyskytuje v moriach a oceánoch v najrôznejších kútoch sveta. Ide o jednu z najčastejšie lovených rýb a konzumovaný je masovo hlavne v USA, Japonsku a Európe. V súčasnosti sa vďaka preloveniu radí medzi ohrozené druhy, a tak sa na jeho lov stanovili prísne kvóty.
Obsah článku
Náš najobľúbenejší tuniak
Nutričné hodnoty
Tuniak je vynikajúcim zdrojom bielkovín. Je ich až 25 gramov na 100 gramov mäsa.
Vďaka tejto výhode je vynikajúcou potravinou pre ľudí, ktorí sa aktívne venujú cvičeniu alebo pre ľudí, ktorí držia diétu. Je pravda, že existujú aj lepšie možnosti spomedzi rýb, ale tuniak určite patrí medzi najlepšie voľby.
Tuniak obsahuje 145 kalórii a 5 gramov tuku na 100 gramov mäsa. Toto ale nie je zlou správou. Ide o tuky, ktoré sú dobré.
Nechýba ani sodík.
Ak hľadáte zdroj omega-3 mastných kyselín, tuniak je tu práve pre vás. Nájdeme v ňom však aj omega-6 mastné kyseliny.
Obsahuje taktiež aj minerály s vitamínmi.
V najväčšom množstve je zastúpený vitamín A, vitamín B6 a B12.
Nechýba ani niacín, tiamín a riboflavín. Kto hľadá fosfor, draslík, horčík, selén a už predtým spomínaný sodík, našiel čo potrebuje.
Aké výhody so sebou prináša konzumácia tuniaka?
Všetko, čo tuniak obsahuje je prospešné pre vaše telo.
Konzumácia tuniaka v konzerve má veľa výhod. Niektoré z nich sú napríklad tieto:
- je to lacný zdroj bielkovín
- v konzerve vydrží veľmi dlho
- má nízky obsah kalórií a vysoký obsah bielkovín
- rýchlo zasýti
- má nízky obsah tuku
- je dobrý zdroj omega-3 mastných kyselín
- kvalitný zdroj vitamínov a minerálov
Tiež sa preukáže na zlepšení stavu vašej pokožky. Ďalšie účinky tejto ryby na váš organizmu sú napríklad zníženie rizika rakoviny a to hlavne hrubého čreva, pŕs a obličiek.
Samozrejmosťou je aj zvýšenie imunity.
Konzervovaný tuniak a prečo sa mnohí ľudia boja jeho konzumácie?
Najjednoduchšou možnosťou konzumácie tuniaka je z konzervy. Mnoho ľudí sa však stráni tejto možnosti.
Robia to zo strachu.
O aký druh strachu ide?
Boja sa ortuti.
Tuniaky obsahujú ortuť, ktorá je človeku nebezpečná.
Odborníci z celého sveta sa zaoberali týmto problémom a po výskumoch zistili, že v mrazenom tuniakovi sa často našlo ešte väčšie množstvo ortuti ako v tom konzervovanom.
Neodporúča sa však tehotným ženám.
Konzervovaný tuniak, či už vo vlastnej šťave alebo v oleji neprichádza o žiadne so svojich výhod.
Netreba sa báť ani straty chuti.
Dajte tuniakovi šancu s receptom, ktorý vám prinášame
Ingrediencie:
- 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
- 3 stonky zeleru
- 1 ks jablko
- 1ks červená cibuľa
- 2 PL majonéza
- 2PL biely jogurt
- 1PL dijonská horčica
- 1 KL kari korenie
Postup:
- Zeler a jablká očistíme a na jemnom strúhadle nastrúhame. pridáme tuniaka scedeného z vlastnej šťavy, majonézu, jogurt, horčicu a kari korenie.
- Šalát dôkladne premiešame a nasledovne odložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky.
- Šalát podávame s chlebom, hriankami alebo iným pečivom. Dobrý je však aj samotný.
milujem tuniaka je to moje top top jedlo
Vždy keď ma chytia večerné hlady siahnem po tuniakovi, môj priateľ ryby nemá rád, ale tuniaka si dá vždy so mnou!