Xylitol alebo brezový cukor – Čo to vlastne je?

0

Jednou z tém, ktorá sa v zdravej výžive bude pravdepodobne riešiť už naveky, je cukor a jeho vplyv na naše telo.

Cukor ako sacharid sa používa v každej kuchyni a slúži ako dochucovadlo či sladidlo.

Niektorí výživoví poradcovia naň nedajú dopustiť a tvrdia, že aj napriek niektorým svojim nevýhodám, má v našej kuchyni pevné miesto. Iní zas tvrdia presný opak.

V súčasnosti poznáme niekoľko druhov cukrov, pričom niektoré sú svojimi vlastnosťami lepšie ako tie druhé.

Existuje cukor z cukrovej trstiny, kokosový či brezový cukor.

No a práve o poslednom menovanom bude dnešný článok.

Brezový cukor, alebo inak nazývaný aj xylitol, patrí medzi tie najzdravšie druhy cukrov, aké môžeme do nášho tela dostať.

Na našom trhu je dostupný v rôznych druhoch balení pod názvom Xylitol brezový cukor.

Xylitol – Najlepšie produkty


Čo je to?


Xylitol je druh prírodného cukru, ktorý chuťou, ale aj vzhľadom pripomína klasický kryštálový cukor.

Brezový cukor sa najčastejšie získava z niekoľkých druhov ovocia či zeleniny.

Aj napriek tomu, že sa podobá na cukor, ktorý poznáme všetci, jeho účinky na náš organizmus sú diametrálne odlišné.

Najväčším plusom, ktorý výrobcovia brezového cukru, ale aj rôzni výživoví poradcovia dávajú do pozornosti, je jeho nízky glykemický index.

Ten, je na úrovni čísla 7, čo je na cukor mimoriadne nízka hodnota.

To v praxi znamená, že brezový cukor dopomáha ku stabilnej hladine glukózy.

Stabilná hladina glukózy v tele je pre náš organizmus mimoriadne dôležitá. Taktiež pomáha udržiavať v rovnováhe inzulín, ktorý zapríčiňuje filtrovanie nadbytočného cukru v krvi, čím zamedzuje rôznym ochoreniam.

Tento stabilný glykemický index sa zabezpečuje najmä tým, že xylitol patrí medzi pomaly stráviteľné uhľohydráty. Len 25 % z neho sa premieňa na glukózu, ktorá sa dostáva do tela. Zvyšných 75 % putuje priamo do tráviaceho traktu.

Práve vďaka tomu sa cítime neustále svieži a plní energie.

Taktiež má o 40 % menej kalórií ako klasický cukor, čím sa stáva ideálnym sladidlom pre ľudí, ktorí si dávajú mimoriadny pozor na svoju váhu.

Ako sa xylitol vyrába?


V minulosti sa brezový cukor vyrábal priamo z kôry brezového stromu, odtiaľ pochádza aj jeho názov. V súčasnosti však jeho výroba pokročila a začal sa produkovať väčšinou z kukurice.

Problém v tejto výrobe nastáva často vtedy, keď je samotná kukurica geneticky vylepšovaná. To znamená, že sú do nej pridávané rôzne konzervačné látky, sladidlá a podobné prípravky, ktoré nie sú pre naše telo práve najzdravšie.

Do výrobného procesu sa často primiešava aj hliníkový prášok a etanol. Preto sa niektorí ľudia o xylitole často vyjadrujú aj ako o alkoholickom cukre.

Nutričné hodnoty xylitolu:

  • Energetická hodnota – 1000 KJ
  • Glykemický index – 7

Len pre porovnanie, glykemický index klasického cukru, ktorý väčšina z nás používa, je 70.

Pozitívne účinky xylitolu


Brezový cukor je skutočne sladidlom a produktom, ktorý má na náš organizmus množstvo pozitívnych účinkov. Taktiež je ideálnou alternatívou pre istý typ ľudí.

Prinášame prehľad pozitívnych účinkov, ktoré má xylitol na náš organizmus.

  • Vhodný pre diabetikov
  • Vhodný pre tehotné ženy
  • Prospešný pre zuby

Je vhodný pre diabetikov

Cukrovka je ochorenie, pri ktorom sa v krvi ukladá nadmerné množstvo cukru a pankreas nedokáže produkovať dostatočne množstvo inzulínu, ktorý by tento cukor filtroval preč.

Diabetici si preto musia dávať veľký pozor na to, aké veľké množstvo cukru za deň do svojho tela príjmu.

Väčšina ľudí postihnutých cukrovkou si preto nemôže dopriať bežné sladkosti či jedlá s vyšším obsahom cukru. Xylitol sa tak pre nich stal skvelou náhradou za cukor.

Kvôli pomalšiemu a nie úplnému spracovaniu brezového cukru naším telom si tak cukrovkári môžu dopriať sladké jedlá, bez toho, aby mali strach, čo urobí cukor s ich organizmom.

Cukor vhodný pre tehotné ženy

Vznik cukrovky je extrémne rizikovým najmä u tehotných žien. Počas tehotenstva sa totiž telo ženy mení, prechádza hormonálnou premenou, ktorá má často za následok zníženie účinku inzulínu.

Hladina cukru, ktorý sa nachádza v krvi sa tak zvyšuje. Pankreas na to prirodzene odpovedá zvýšenou produkciou inzulínu, ktorá však nestačí na správne filtrovanie cukru z krvi.

Tento stav sa vo väčšine prípadov po tehotenstve upraví opäť do normálu. Pomôže na to najmä zmena stravovacích návykov.

V niektorých prípadoch sa však musí pristúpiť na liečbu inzulínom.

Xylitol sa tak vďaka svojmu glykemickému indexu a pomalému spracovaniu stáva vhodnou alternatívou aj pre tehotné ženy.

Rôzne výskumy okrem pozitívneho vplyvu na matku však ukázali aj pozitívne účinky na dieťa.

Matkám, ktoré brezový cukor počas tehotenstva užívali bolo preukázané, že u ich detí sa rapídne znížila šanca vzniku zubného kazu

Xylitol a zuby

Všetci veľmi dobre vieme, aký účinok na naše zuby má cukor. Zvyšuje výskyt zubného kazu a baktérií, ktoré sa v našich ústach nachádzajú.

Mnoho stomatológov preto odporúča práve konzumáciu brezového cukru. Na niekoľkých testoch sa totiž ukázalo, že práve xylitol dodáva našim zubom stratené minerálne látky, a tým sa stáva skvelou prevenciou pred vznikom nepríjemného zubného kazu.

Je však jasné, že brezový cukor neodstráni všetky problémy, ktoré nás naše zuby trápia. Nič však nepokazíte tým, ak si pred spaním doprajete polovičku čajovej lyžičky Xylitolu.

Nežiaduce účinky


Tak, ako všetky potraviny, aj Xylitol má svoje nežiadúce účinky a rozhodne ho preto nemôžeme nazývať akousi superpotravinou.

Jednoznačne je však lepším variantom ako klasický cukor, ktorý väčšina z nás používa dodnes.

Pre komplexnosť informácií vám prinášame aj prehľad nežiadúcich účinkov, ktoré so sebou prináša konzumácia Xylitolu.

  • Môže zapríčiniť nadúvanie či plynatosť

Brezový cukor podporuje rýchlejší proces v našom tráviacom systéme. S jeho konzumáciou sa však často môže dostaviť nadúvanie či nepríjemná plynatosť.

V konečnom dôsledku tak naše telo pomáha detoxikovať, no nie vždy tým najvhodnejším spôsobom.

  • Je toxický pre zvieratá

Kvôli svojim vlastnostiam a chemickému zloženiu, nie je Xylitol vhodnou potravou pre akýkoľvek druh zvierat.

Dalo by sa povedať, že je pre nich doslova toxický, a preto rozhodne neodporúčame vášmu miláčikovi dávať pochúťku v podobe brezového cukru.

Ako Xylitol používať?


Určite aj vám napadla otázka, či sa dá pomocou Xylitolu plnohodnotne variť. My vám môžeme odpovedať, že takmer na 90% áno.

Brezový cukor je vhodným sladidlom a dochucovadlom do teplej aj studenej kuchyne. Jediným miestom, kde ho neodporúčame využívať je kysnuté cesto.

Xylitol totiž nevytvára ideálne prostredie pre kvasinky, kvôli tomu by tak vaše kysnuté cesto nebolo tým najideálnejším.

Kvalitný brezový cukor

xilitol

Hľadáte kvalitný produkt za prijateľnú cenu? Vyskúšajte nasledujúci produkt. Vyberiete si z rôznych balení za super cenu.

Kde sa dá Xylitol kúpiť?


Brezový cukor sa v posledných rokoch rozšíril a mnoho ľudí ho považuje za skvelú náhradu za cukor. Kúpite ho už pomaly v každom lepšom obchode.

Aj napriek tomu vám však odporúčame tento typ cukru nakupovať v obchodoch zameraných na prírodné potraviny.

Množstvo takýchto obchodov nájdete aj na internete. Ponúkať ho dokonca začali aj predajne zamerané na výživové doplnky.

Brezový cukor si však našiel aj svojich odporcov. Tí vyčítajú Xylitolu najmä jeho cenu, ktorá sa pohybuje okolo 6 € za 500 gramov.

Náš názor je však taký, že zdravie máme len jedno, a preto by sme sa rozhodne nemali unúvať do neho poriadne investovať.

Všetko s mierou


Všetkého veľa škodí a toto pravidlo platí aj pri konzumácii brezového cukru.

Tým, že Xylitol má skutočne nízky glykemický index si niektorí ľudia myslia, že ho môžu skonzumovať koľko chcú.

Pre pozitívne účinky, ktoré vám môže brezový cukor priniesť, vám však odporúčame prijať za deň maximálne 40 až 50 gramov. Pri vyššej dávke by ste totiž mohli začať pociťovať spomínané žalúdočné problémy.

Zhrnutie


Xylitol alebo brezový cukor môžeme jednoznačne považovať za skvelú náhradu cukru. Tento druh cukru nielenže chutí podobne, ako ten na ktorý sme všetci zvyknutí, ale má na náš organizmus aj mnoho pozitívnych účinkov.

  • Brezový cukor je skvelou alternatívou a riešením najmä pre silných diabetikov, ktorí si doteraz museli odopierať všetky sladké jedlá.
  • Pomôcť nám taktiež môže v prevencii proti vzniku zubných kazov či zubnému plaku. Určite môžeme skonštatovať, že vďaka konzumácii Xylitolu, tak ušetríte na svojom zubárovi.
  • Vhodným je aj pre tehotné ženy, ktorým sa telo hormonálne mení a zvyšuje sa tak riziko určitých druhov ochorení.

Xylitol môžeme rozhodne považovať za jeden z najzdravších cukrov, aké poznáme.

Úplne prejsť na jeho konzumáciu sa však nedá hneď. Odporúčame vám preto s prechodom na brezový cukor začať pomaly a pridávať ho do svojho jedálnička postupne.

Tento proces môže trvať 4 až 6 týždňov. Vyhnete sa však zbytočným žalúdočným problémom.

Ako sme však už spomínali, množstvo ľudí si myslí, že kvôli nulovej nutričnej hodnote xylitolu, ho môžu skonzumovať koľko chcú.

Aj pri jeho konzumácii však treba dbať na správne množstvo, pretože všetkého veľa škodí a brezový cukor nie je výnimkou.

Zdroje informácií:

Xylitol od BioMedical

xilitolXylitol od značky BioMedical patrí medzi kvalitné alternatívy bežného klasického cukru. Medzi hlavné výhody patrí veľkosť balenia a priaznivá cena. Taktiež je vhodný pre široké spektrum užívateľov.

Pozrite si viac detailov o tomto produkte. Nech sa páči!

  • Veľké balenie
  • Nízka cena
  • Kvalitná alternatíva klasického cukru
  • Vhodný pre široké spektrum obyvateľov
  • Prehod na tento cukor je potrebné aplikovať postupne

Celkové hodnotenie

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here