DomovMagazínChudnutieAká je ideálna váha podľa veku a výšky? Toto tvrdia štúdie

Aká je ideálna váha podľa veku a výšky? Toto tvrdia štúdie

Ideálna váha podľa veku a výšky je niečo viac ako len obyčajné číslo, ktoré sa zobrazí po odvážení. Určite si sa aj ty aspoň raz v živote ocitol v situácii, kedy sa ti to číslo vôbec nepáčilo 🙂. Neboj sa, nie si sám/sama.

Darmo aj lekári hovoria o tom, ako by sme sa nemali držať len nejakého čísla, ale pozerať sa na celkovú kondíciu a zdravie, z čísla na váhe máme stále komplexy. Dnes sa spolu pozrieme na to, že ideálna váha je kombinácia rôznych faktorov, a vôbec si z nej nemusíš robiť ťažkú hlavu. Ak ťa trápi otázka koľko mám vážiť na svoj vek, čitaj ďalej a dozvieša sa všetko potrebné.

V prvom rade si povedzme niečo o BMI a ideálnej váhe

Ideálna váha je taká, v ktorej sa cítiš sebavedomo a zdravo. Bohužiaľ často krát máme o našich telách skreslené predstavy, a je to najmä tlaku nerealistických ideálov, ktoré sa prezentujú vo filmoch, televízii či na sociálnych sieťach.

Veľa dievčat si myslí, že ich váha nesmie presiahnuť 60 kilogramov, a miery 90 – 60 – 90. Čo na tom, že je vysoká, a takáto váha je pri určitej výške považovaná za podvýživu? Je to predsa ideál, tak sa tam chce dostať. Podobne to majú aj muži. Myslia si, že 100 kíl svalov je sexy, no v skutočnosti 100 kíl svalov pri výške 170 centimetrov vyzerá skôr smiešne.

Často krát si myslíme, že sme tuční, no v skutočnosti vyzeráme proporcionálne vyrovnane. Je to len o tom, ako veľmi kritickým okom sa na seba pozeráme. Zaslúžime si trošku viac sebalásky, a to aj v súvislosti s našou váhou.

Mimochodom počul/a si už diagnóze zvanej telesná dysmorfická porucha (BDD), v skratke dysmorfia? Jedná sa o duševnú poruchu, kedy človek trápi priveľa času pozorovaním svojho vzhľadu, váhy a nedostatkov, ktoré často krát ani neexistujú.

BMI a jeho hodnoty. Ako nás ovplyvňujú?

Už každý zrejme vie, čo znamená skratka BMI. Z anglického Body Mass Index, znamená to index telesnej hmotnosti.

BMI reprezentuje akúsi kalkulačku, do ktorej si vložíš svoju váhu (tú reálnu, nie tú ktorú by si chcel mať), a svoju výšku. Vyjde ti nejaké číslo, ktoré ťa zaradí to tabuľky.

Dajme si príklad. Si žena, si vysoká 170 centimetrov a vážiš 60 kilogramov. Tvoje BMI je 20,8, čo ťa zaraďuje do normálu. Tabuľka ťa tiež poučí o tom ,aké sú hraničné hodnoty tvojej váhy ( skrátka, čo je už pre teba príliš málo, alebo príliš veľa).

Sad woman and scales

Takto si dokáže hodnoty svojho BMI vypočítať každý. Tabuľky a referencie sú takéto:

  1. BMI pod 18,5 – podváha
  2. BMI 18,5 – 24,9 – normál
  3. BMI 25,0 – 29, 9 – nadváha
  4. BMI 30,0 a viac – obezita
  5. BMI nad 40 a viac – obezita II. stupňa

Koncept BMI bol svetu predstavený už v 19. storočí belgickým matematikom Lambertom Queteletom. Áno, čítaš správne, nebol to lekár, ale matematik. Tu sa právom natíska otázka, ako to, že je dodnes prezentovaný lekármi ako ideálny model určovania hmotnosti?

Môže sa však stať to, že tvoje BMI bude nad 25, a budeš stále pôsobiť štíhlo? Prípadne, že budeš lekármi prehlásený ako zdravý človek, napriek tomu, že tabuľkovo máš nadváhu? Môže!

Čoraz viac lekárov a vedcov sa dištancuje od počítania BMI, a zaraďovania ľudí do tabuliek. Tých dôvodov je viacero.

Samotný Quetelet bol matematik, a nie lekár.

Skrátka, spočítal len čísla, a nebral do úvahy ďalšie fyzikálne faktory. Ľudia bývajú rôzni, a spriemerovať ich zdravie do čísel je veľmi vágne.

Niektorí vedci sa ohradzujú, že BMI je zastaraná metóda.

A majú pravdu. V 19.storočí ľudia vyzerali inak, a okrem toho dnes už máme k dispozícii aj iné, presnejšie metódy, ako je napríklad skener telesného tuku a podobne.

Neberie do úvahy iné faktory, ako napríklad viscerálny tuk.

To je ten, ktorý sa hromadí okolo pása, a pre zdravie je nebezpečnejší ako dva – tri kilogramy navyše.

BMI nezohľadňuje individuálne charakteristiky jedinca.

Napríklad stavbu kostí (áno, argument „mám ťažké kosti“ môže byť občas oprávnený), alebo typ tela (ektomorf, mezomorf, endomorf a ich kombinácie).

Progresívnejší lekári túto metódu neodporúčajú.

Ak vám vyjde nejaké BMI číslo, mali by ste ho brať za orientačné, a radšej si nechať profesionálne zmerať podiel svalov a tuku v tele, viscerálny tuk, dobrý a zlý cholesterol, a podobne.

Prečo je dobré neriešiť len čísla, ale hlavne celkovú kondíciu?

Pretože tvoje zdravie viac ako nejaké číslo definuje celková kondícia. Uveďme si to na dvoch príkladoch.

Anička je dosť štíhla, jej BMI je 19,0, má teda váhu, ktorú si praje dosiahnuť mnoho žien. Marienka je o niečo silnejšia, jej BMI je na úrovni 29. Má váhu, pri ktorej by väčšina žien začala chudnúť.

Obe sa stretli na mini maratóne, a zatiaľ čo Anička ledva dobehla do cieľa, Marienka maratón vyhrala. Čo si myslíš, ktorá je zdravšia, a má lepšiu kondíciu?

Počul si už o štíhlej obezite? Áno, aj taká existuje. Dokonca trápi čoraz viac mladých ľudí. Aj keď to znie ako oxymoron, štíhla obezita (po anglicky skinny fat) je nebezpečná v tom, že aj keď má niekto štíhlu postavu, ukážkové BMI ,no percentuálne vysoký podiel tuku, a naopak nízky podiel svalstva. Takýto človek môže hromadiť viscerálny tuk, aj keď to nemusí byť na prvý pohľad vidieť, a tým, že má štíhlu postavu, sám seba uisťuje, že sa predsa nemusí zdravo stravovať či cvičiť. To vedie k takým istým zdravotným problémom, aké mávajú aj obézni ľudia.

Ako zistiť ideálnu váhu podľa veku a výšky?

Ideálna váha podľa veku a výšky sa dá zistiť jednoducho. Na internete sa dá nájsť aj kalkulačka, kde si len zadáš svoje pohlavie, vek a výšku, a na základe toho ti bude odporučená váha v kg.

Tvoju ideálnu váhu ti napovie aj BMI, pričom každej hodnote BMI prislúchajú určité minimálne a maximálne hodnoty kilogramov.

Ideálna váha sa pohybuje niekde v strede. Veľa záleží aj na veku.

Kým napríklad pre teenagerov mierna hodnota smerom nahor až tak nevadí, v strednom veku by sa mala držať na úrovni stredu.

A pre ženy po menopauze, a pre mužov po 50-tke by sa krivka váhy mala posúvať smerom nadol, k najnižšej hodnote hranice BMI, pretože ako vieme, nadváha je extra nebezpečná hlavne v staršom veku.

To hovoríme o normálnej hodnote BMI. Pre podváhu platí, že treba nabrať svalstvo, a pre nadváhu zase, že treba schudnúť. A je jedno o aký vek sa jedná.

Pre BMI hodnoty platia tieto čísla:

  • BMI pod 18,5 – 56 kg a menej
  • BMI 18,5 až 24,9 – 56 až 76,2 kg (toto sa považuje za zlatý stred a zdravú váhu)
  • BMI 25,0 až 29,0 – 76,6 až 91,6 kg
  • BMI nad 30,0 – 92 kg a viac

Zase si uveďme príklad. Si muž, máš 30 rokov a výšku 180 cm. Aká je tvoja ideálna váha? Tvoja ideálna váha je 72 kilogramov! Avšak v rámci normy, a bez zdravotných rizík budeš aj pri váhe od 60 do 81 kilogramov.

Okrem výšky a veku by sme mali prihliadať aj na tieto faktory:

Pomer pása a bokov:

Tento dôležitý údaj určuje hodnotu viscerálneho tuku (to je ten, ktorý sa nachádza okolo nášho trupu, teda horných aj spodných brušných svalov, a obaľuje všetky dôležité orgány v brušnej dutine.

Je dokázané, že sa podieľa na vzniku cukrovky, vysokého krvného tlaku a rôznych typov rakoviny).

Pomer sa určuje tak, že si zmeriaš pás aj boky a obvod pása vydelíš obvodom bokov ( napríklad tvoj pás má 70 cm a boky 100 cm, takže 70:100 = 0,7). Podľa toho, aké číslo ti vyjde, zistíš ako si na tom s rizikom civilizačných chorôb.

U žien aj u mužov sa tieto čísla mierne líšia:

  • Nízke riziko – ženy pod 0,8 a muži pod 0,9 (vieme, že muži mávajú širší pás daný geneticky)
  • Stredné riziko – ženy 0,8 až 0,89 a muži 0,9 až 0,99
  • Vysoké riziko – ženy nad 0,9 a muži nad 1,0

Pomer pása a výšky

Aj toto je ďalší efektívny spôsob určenia toho, či trpíš nadváhou alebo či ti hrozí riziko civilizačných ochorení.

Pomer výšky a váhy sa určuje tak, že si vydelíš obvod pása svojou výškou (napríklad 90 cm v páse delené 175 cm výšky sa rovná 0,514).

  • Menej ako 0,4 – si príliš chudý/á a mal by si nabrať zdravý tuk a pár kilogramov
  • 0,4 až 0,5 – si zdravý/á a tvoja váha je pravdepodobne ideálna
  • 0,5 až 0,6 – v oblasti pása máš viac tuku ako by si mal/a mať. Zrejme je aj tvoja váha mierne nad normou
  • 0,6 a viac – ak si niekedy počul/a o postave typu jablko, to je presne ono. Tuk uložený v oblasti brucha je to najhoršie, nielen z estetickej ale aj zdravotnej stránky. Pri tomto čísle je viac ako isté, že máš nadváhu a treba to riešiť.

Meranie telesného tuku

Ten sa dá zmerať len pomocou prístrojov. Je ich niekoľko, a telesný tuk si môžeš dať odmerať u lekára – internistu alebo v dobrom fitnescentre.

Ale pozor!

Ženy majú vždy vyšší podiel telesného tuku ako muži, je to dané genetikou.

Toto číslo sa líši, u profesionálnych športovcov musí byť zákonite nižšie (u mužov maximálne do 13% a u žien do 20%).

Pre zdravých ľudí by mali byť tieto čísla v rozmedzí 14% – 17% muži, a 21% – 24% ženy. O miernu nadváhu sa jedná pri číslach 18% – 24% muži, a 25% – 31% ženy. Pri číslach 25% a viac muži, a 32% a viac ženy treba spozornieť a konať.

Happy girl measuring her waist

Záver

Ako vidíš, ideálna váha nie je len počítanie BMI, ale jedná sa o kombináciu viacerých faktorov.

No viac ako číslo na váhe by ťa mal zaujímať pomer viscerálneho tuku na tvojom tele, alebo podiel rizika civilizačných chorôb, ktoré by ti mohli hroziť.

Vôbec sa neoplatí trápiť váhou, a už vôbec nie byť posadnutý vážením každý deň. V konečnom dôsledku ide o to, či si so svojím telom spokojný, a v akej si kondícii.

4.2/5 - (6 hlasov)

1 komentár

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Veronika Chlebovcová
Veronika Chlebovcová
Pochádzam z Horehronia, precestovala som svet, a momentálne žijem v Istanbule. Od malička milujem outdoorové športy, hlavne turistiku, plávanie, jogu a fitness (HIIT, TABATA). Istý čas som pracovala aj ako joga inštruktorka, a profesionálne sa venujem písaniu, seba rozvoju a zdravému životnému štýlu.

CHCEŠ BYŤ FIT? ZAČNI HNEĎ TERAZ!

Dostaň sa do formy pomocou našich zaujímavých článkov.

Raz za čas ti pošleme zhrnutie toho najnovšieho, čo sa udialo vo svete fitness. Taktiež ti budeme posielať zľavy, pomocou ktorých ušetríš nejaké tie €. Tie potom môžeš dať napríklad za vstup do posilky.