Hoci si každý myslí, že mandle sú orechy, musíme vás vyviesť z omylu. Mandle sú v skutočnosti jedlé jadierka, ktoré sprevádzajú ľudí už od nepamäti. Sú známe tým, že znižujú hladinu cukru v krvi alebo samotný cholesterol, a takisto ako prevencia pred vznikom Alzheimerovej choroby.
Mandle patria medzi najobľúbenejšie orechy na svete, aj keď podľa definície sa jedná o jadierka. Napriek tomu držia mandle prvenstvo v najväčšom vyprodukovanom množstve a celosvetovej konzumácií, ktorá tvorí až 31 % objemu celosvetovej produkcie orechov.
Jednotkou v produkcií mandlí sú v tomto prípade Spojené štáty, druhou v poradí je Austrália, a za ňou je v tesnom závese Španielsko.
V tomto článku sa dozviete o všetkých účinkoch a benefitoch mandlí.
Obsah článku
Najlepšie mandle
Mandle sú jadierko v kôstke plodu zvanom rubina, ktoré pochádzajú z najstaršieho domestifikovaného stromu na svete, a to z Mandle obyčajnej. Ich pôvod siaha až do juhozápadnej Ázie a Číny, z ktorej sa plynutím času rozšírili do ďalších kútov Severnej Ameriky, Afriky a Európy. V dnešnej dobe sa mandle pestujú prevažne v Kalifornii, z kade pochádza až 80 % svetových zásob. Mandle obsahujú množstvo prospešných látok, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Ide napríklad o nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a E, a takisto minerály ako horčík, fosfor, meď, zinok, draslík či mangán. Toto jadierko obsahuje takisto veľké množstvo bielkovín, vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia naše bunky a tkanivá pred poškodením a nepriaznivými účinkami voľných radikálov. Ide o obľúbený pokrm, ktorý je možné konzumovať: Rovnako ich nájdete aj ako základ na výrobu marcipánu a sladkej pasty, ktorá sa používa v pečive a cukrovinkách. Napríklad v Ázii sú mandle obľúbenou prísadou v rôznych receptoch z hydiny, mäsa, rýb a vegetariánskych pokrmov. A hoci sú obľúbenou prísadou v receptoch, zo všetkých druhov orechov majú najmenej kalórií spoločne s kešu orechmi. Nutričné hodnoty na 100 gramov Mandle patria medzi jadierka, z ktorých pestujú len v Kalifornii približne 30 odrôd. Čo sa týka zvyšku sveta, tam je tých odrôd niekoľkonásobne viac. Najbližšie k Slovensku boli mandle vyšľachtené v napríklad v Českej republike. Tieto odrody sa vzájomne obvykle líšia: Každá z odrôd sa hodí k niečomu inému, odrodu Nonpareil môžete blanšírovať, Guara je zase typická odroda na výrobu nugátu. Obľúbeným pokrmom sú taktiež pražené mandle so soľou alebo bez soli, či sladká maškrta – mandle v čokoláde. Ak by sme si chceli mandle aj napriek veľkému množstvu odrôd rozdeliť, najjednoduchšie ich bude dať do 3 hlavných skupín: Ide o najväčšiu skupinu mandlí, ktorá je charakteristická vyblednutou farbou a odstránenou kožou. Vďaka tenkej vonkajšej škrupine a hladkému jadru sú ideálne na jednoduché spracovanie. Skupina Kalifornia obsahuje množstvo odrôd, ktoré sa používajú predovšetkým v priemyselných výrobkoch. Vďaka širokej škále tvrdosti škrupiny, tvaru jadra, farby kože a povrchovým vlastnostiam sú ideálne takmer k akémukoľvek spracovaniu. Tieto mandle majú tvrdú škrupinu a ich jadrá sú malé a široké. Koža je zvyčajne tmavšia a vráskavejšia ako v prípade Nonpareil, čo zaručene zvýrazní ich chuť a príznačnú arómu. Ak chcete mať zdravé srdce, odborníci odporúčajú konzumovať okolo 45 g mandlí denne. A to z toho dôvodu, že živiny v mandliach dokážu pomôcť zvýšiť alebo udržať si hladiny „dobrého“ cholesterolu v tele. Vedeli ste, že mandle a čerešne sú vzdialené príbuzné? Strom mandľa patrí do botanického rodu Prunus, do ktorého radíme aj slivku, marhuľku alebo spomínanú čerešňu. Jedná sa o stromy z čeľade ružovitých (slivone), ktoré sa v našich končinách udomácnili predovšetkým vďaka širokému hospodárskemu využitiu. Mandle patria medzi pokrmy, ktoré so sebou prinášajú radu významných zdravotných benefitov. Hoci mandle obsahujú vysoké percento ruku, ide o tzv. nenasýtený tuk, ktorý nezvyšuje riziko lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), inak známy aj ako „zlý“ cholesterol. Odporúčaná denná dávka mandlí je okolo 45 g. Mandle obsahujú relatívne vysoké hladiny vitamínu E, ktorý predstavuje v tomto prípade antioxidant. Vitamín E môže v tomto prípade pomôcť zastaviť oxidačný proces, ktorý spôsobuje upchávanie ciev v dôsledku zvýšeného cholesterolu. Vyšší príjem vitamínu E je takisto spájaný s nižším rizikom vzniku Alzheimerovej choroby. Na základe štúdie z roku 2015 vedci zistili, že ľudia, ktorí konzumovali vyššie množstvá arašidov, vlašských orechov a mandlí, mali o 3-krát nižšie riziko rakoviny prsníka ako tí, ktorí ich nekonzumovali. Mandle spolu s inými orechmi a semenami môžu pomôcť zlepšiť hladiny lipidov alebo tukov v krvi, čo výrazne prospieva zdraviu vášho srdca. Na základe štúdie z roku 2014 vedci takisto zistili, že kvalitné mandle výrazne zvyšujú hladinu antioxidantov v krvnom obehu, znižujú krvný tlak a zlepšujú prietok krvi. Účastníkmi tohto výskumu boli zdraví muži vo veku 20 až 70 rokov, ktorí užívali 50 g mandlí denne počas 4 týždňov. Existujú určité dôkazy, ktoré hovoria o tom, že mandle môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Mnoho ľudí s cukrovkou 2. typu má nízku hladinu horčíka. Jeho nedostatok je bežný u tých ľudí, ktorí majú ťažkosti s riadením hladiny cukru v krvi. Vedci na základe výskumov naznačili, že medzi nedostatkom horčíka a inzulínovou rezistenciou môže existovať určitá súvislosť. V štúdii z roku 2011 konzumovalo 20 ľudí s cukrovkou 2. typu 60 g mandlí denne počas 12 týždňov. Na konci tohto výskumu odborníci u týchto ľudí zaznamenali zlepšenie a úpravu hladiny cukru, lipidov alebo tukov v krvi. Približne 28 g mandlí poskytuje 76,5 mg horčíka, čo predstavuje 18 % až 24 % dennej potreby dospelého človeka. Mandle sú ideálnym pokrmom pri redukčných diétach, pretože majú nízky obsah sacharidov, ale za to vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov a vlákniny. Skvelým príkladom je výskum z roku 2015, v ktorom účastníci konzumovali mandle ako dopoludňajší snack, ktorý ich na určitý čas dostatočne zasýtil. Miera, do akej ostal apetít účastníkov nízky, závisela od množstva mandlí, ktoré konzumovali. Z tohto výskumu vyplýva, že mandle navodzujú pocit sýtosti, tým pádom sú skvelou pomôckou pri chudnutí a redukcii hmotnosti. Hoci mandle so sebou prinášajú niekoľko významných benefitov na naše zdravie, existujú aj určité riziká, na ktoré by ste si mali dávať pri ich konzumácií pozor. Ľudia s alergiou na orechy by sa mali mandliam vyhýbať. Ak človek po konzumácii mandlí pociťuje žihľavku, opuch a ťažkosti s dýchaním, mal by okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Malé deti, niektorí starší ľudia a každý, kto má problémy s prehĺtaním, by sa mal vyhýbať celým orechom, pretože im môže hroziť riziko udusenia. Ľudia s demenciou, Parkinsonovou chorobou a zníženou pohyblivosťou môžu mať vyššie riziko aspirácie, čo môže spôsobiť, že sa jedlo dostane do pľúc. Aspirácia potravy môže viesť ku komplikáciám, ako je zápal pľúc. Mandle sú jedným z najzdravších a najchutnejších druhov orechov, ktoré si môžete dopriať. Sú plné živín, ako sú bielkoviny, vláknina a zdravé tuky. Majú tiež vysoký obsah antioxidantov, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Existuje veľa spôsobov, ako si mandle môžete pripraviť, ako napríklad pražené alebo v čokoláde. Tak neváhajte a zaradte mandle do svojho jedálnička pre zdravý životný štýl a chutné jedlo. Mandle a ich výskyt
Odrody a druhy mandlí
Nonpareil
Kalifornia
Mission
Hlavné benefity mandlí na naše zdravie
Zníženie hladiny cholesterolu
Zvýšenie vitamínu E v plazme a červených krvinkách
Zníženie rizika rakoviny prsníka
Ochrana pred srdcovými chorobami
Regulujú hladinu cukru v krvi
Pomocník pri regulácií hmotnosti
A čo riziká?
Alergia
Dusenie a aspirácia
Záver