Tvaroh – Stavebný kameň zdravej výživy

Domov Magazín Tvaroh – Stavebný kameň zdravej výživy

Každý, kto sa aspoň trošku zaujíma o športovanie alebo zdravú výživu ako takú, nám určite dá za pravdu v tom, že tvaroh je prospešnou potravinou.

Dokonca by sme mohli tvrdiť, že ide o jeden zo základných stavebných kameňov zdravej výživy.

Nie je to len kvôli jeho nutričným hodnotám, ale taktiež kvôli jeho praktickému využitiu.

Môžete ho totiž použiť do rôznych fitness receptov alebo si ho môžete dať na raňajky. Tvaroh je ako potravina skutočne flexibilný a dá sa konzumovať vo viacerých formách.

Ako sa tvaroh vyrába?

Predtým, než detailnejšie popíšeme jeho všetky výhody, je fajn spomenúť, ako sa tento produkt vyrába. Patrí medzi mliečne produkty a vyrába sa buď z kravského, alebo kozieho mlieka.

Ak by sme mali popísať výrobu tvarohu, tak ide skutočne o jednoduchý proces zrážania mlieka s kyselinou mliečnou.

Samozrejme, že výrobcovia chcú, aby bol ich tvaroh mäkký.

Preto sa často do zrazeného mlieka pridáva aj syridlo, ktoré mlieko zrazí až za osemnásť hodín. Po celom tomto procese a prekysnutí vzniká takzvaná tvarohová zrazenina.

Tá sa následne zohrieva až na teplotu 42 ˚C. Je to kvôli tomu, aby sa srvátka oddelila od tvarohovej hmoty.

Po tomto kroku sa tvaroh cedí a následne chladí na teplotu 10 ˚C. V tomto stave je už určený na konzumáciu.

Druhy tvarohu

Na trhu existuje niekoľko druhov tvarohu, ktoré sa rozlišujú podľa stupňa pripravenosti.

Poznáme tieto druhy:

  • tučný
  • polotučný
  • nízkotučný
  • odtučnený
  • hrudkovitý
  • mäkký

Väčšina odborníkov však odporúča konzumovať klasický biely tvaroh, ktorý si môžete doma dochutiť podľa vlastného uváženia.

Nutričné benefity tvarohu

Tvaroh by sme skutočne mohli nazvať akousi super potravinou pre športovcov.

Je veľkým zdrojom bielkovín, ktoré podporujú rast svalovej hmoty. Tvaroh tak nájdete prakticky v každom jedálničku bodybuildera.

Nie je to však len o bielkovinách, dôležité sú aj iné nutričné hodnoty tvarohu.

Zaujímavou je aj jeho energetická hodnota. Tá sa hodnotí podľa množstva tuku v potravine. Je preto zaujímavé, že jedna porcia má energetickú hodnotu len nejakých 160 kcal.

To znamená, že v sebe má len veľmi obmedzený počet tukov, ktorý sa väčšinou hýbe okolo 0,75 gramu.

Klasický tvaroh je tiež bohatý na rôzne telu prospešné vitamíny. Z tých základných treba určite spomenúť výskyt vitamínov B6 a B12.

Obsahuje tiež vitamíny D, C či E.  Bohatým je aj na draslík, vápnik či zinok.

Prínos tvarohu pre vaše telo a organizmus

Benefitov, ktoré konzumácia tvarohu so sebou prináša, je skutočne veľa. My vám dnes predstavíme tie najzákladnejšie.

  • Je nutrične veľmi jednoduchá a stráviteľná potravina. Obsahuje minimálne množstvo tukov a taktiež cholesterolu. Dokonca je preukázané, že konzumácia tvarohu cholesterol v tele znižuje.
  • Ak ste hladní, môžete sa spoľahnúť, že tvaroh vás dostatočne zasýti. Môže za to najmä vysoký obsah bielkovín, ktoré sa trávia v našom tele dlhšiu dobu. Tvaroh sa preto odporúča aj „nočným jedákom“, ktorí bez plného brucha nemôžu ísť do postele.
  • Je vhodnou potravinou aj pre tých starších. Nielenže znižuje cholesterol, pomáha tiež pri osteoporóze a udržuje ideálnu hladinu pH vo vašom žalúdku.
  • Súčasťou tejto super potraviny sú aj omega tri a šesť mastné kyseliny, ktoré chránia naše mozgové bunky a zabraňujú ich odumieraniu. Prínos týchto kyselín je dôležitý najmä pre starších ľudí.

Kedy je ideálna konzumácia tvarohu?

Ak chcete svoj jedálniček skutočne vyšperkovať, je dobré vedieť, kedy je ideálna doba na konzumáciu tvarohu.

Spomínali sme, že funguje ako dobrý liek na zahnanie hladu vo večerných hodinách.

Najviac odborníkov však tvrdí, že tvaroh na raňajky alebo na desiatu je to najlepšie, čo môžete pre svoje telo urobiť. Dodá vám totiž energiu na celý deň.

Na druhej strane sa však neodporúča tvaroh kombinovať s inou potravinou alebo jedlom, ktoré obsahuje bielkoviny s nižšou energetickou hodnotou.

Skombinovanie týchto dvoch typov bielkovín vám totiž môže spôsobiť žalúdočné problémy, zvýšenú plynatosť či pálenie záhy.

mliecny izolat kaze

Tvaroh nie je pre každého

Nič nie je pre všetkých. Platí to aj o tomto bielom zlate, ako sa tvaroh často zvykne nazývať.

Túto pochúťku si veľmi nevychutnajú ľudia, ktorí majú problém s toleranciou laktózy.

Taktiež neprospieva ľuďom, ktorí majú problémy s obličkami. Je to najmä kvôli vysokému obsahu bielkovín.

Domáci tvaroh

Určite ho kúpite vo všetkých predajniach potravín. Nič sa však nevyrovná poctivému domácemu  tvarohu. Na výrobu tohto zázraku je najvhodnejšie čerstvé plnotučné mlieko.

Takéto mlieko by ste mali pred kysnutím pasterizovať pri teplote 65 ˚C. Mohlo by totiž obsahovať rôzne škodlivé baktérie.

Mlieko by malo kysnúť dva až tri dni. Ak by ste si však chceli tvaroh užiť rýchlejšie, je vhodné do takéhoto mlieka primiešať chlebovú kôrku alebo kúpny tvaroh.

Tvaroh v mikrovlnke?

Áno, je to tak. Váš domáci tvaroh si skutočne môžete vyrobiť aj doma v mikrovlnke. Skysnuté mlieko vložte v porcelánovej mise do mikrovlnky, zohrievajte ho približne 5 minút na 350 stupňoch. Následne ho rozmiešajte.

Je dôležité, aby sa po tomto procese začal tvaroh zrážať. Ak sa tak nestane, skúste ho v mikrovlnke  zohrievať ešte ďalšie dve minúty. Musíte vidieť, že sa na ňom tvoria hrudky.

Domáci tvaroh by ste však mali konzumovať vždy čerstvý. Neprešiel totiž pasterizáciou, teda metódou tepelnej sterilizácie tekutých nápojov.

Konzumovať starý tvaroh sa neodporúča, a to najmä kvôli zvýšenému riziku vzniku listeriózy (bakteriálneho ochorenia, ktoré spôsobujú baktérie rodu listéria).

Tvaroh a fitness recepty

Tvaroh sa dá kombinovať naozaj skoro so všetkým a okrem zdravých raňajok z neho môžete pripraviť rôzne chutné fitness recepty alebo aj dezerty.

Medzi ľuďmi sú populárne najmä tvarohové torty, na ktoré väčšina z nás nedá dopustiť. Chutné sú však aj rôzne rolády či muffiny. Pochutnať si môžete aj na populárnych cheesecakoch z rôznych variácií ovocia.

Mýty, ktoré okolo tvarohu kolujú

Keďže tvaroh je populárnou potravinou, vytvorilo sa taktiež niekoľko mýtov, ktoré o tejto super potravine kolujú.

My vám niektoré z nich priblížime a pokúsime sa dokázať, že niektoré naozaj nie sú vôbec opodstatnené.

Mäkký tvaroh sa od tvrdého líši iba obsahom vody

Takto jednoducho kategorizovať to, žiaľ, nejde. Rozdiel je najmä vo výrobe. Pokiaľ tvrdý tvaroh vzniká len zrážaním mlieka s kyselinou mliečnou, pri výrobe mäkkého tvarohu sa do tohto procesu zapájajú aj rôzne syridlá.

Tvaroh je skazený, ak z neho vyteká tekutina

Určite sa to stalo už viacerým z vás. Prišli ste z obchodu a z vášho tvarohu začala vytekať nejaká tekutina. Nejde však o nič zlé. Ba naopak.

Ide totiž o srvátku, ktorá je rovnako ako tvaroh bohatá na rôzne zdraviu prospešné látky.

Obsahuje bielkoviny či vitamíny B1 a B2. Najlepšie, čo môžete teda urobiť, je srvátku zamiešať naspäť do tvarohu. Svojmu telu určite neuškodíte. (zdroj)

Vo veľkých reťazcoch už nenájdete tvaroh bez “éčiek“

Je pravda, že niektorí veľkí výrobcovia sa rozhodli ísť lacnejšou a rýchlejšou cestou. Pridali tak do tvarohu rôzne konzervanty či farbivá.

Nie je však pravdou, že v bežných obchodoch nenájdete klasický tvaroh. Obzerať by ste sa mali najmä po výrobkoch z domácich fariem a podobne.

Záver – zhrnutie pozitívnych účinkov tvarohu

Veríme, že po prečítaní článku ste aj vy pochopili, že pravidelnou konzumáciou tvarohu svojmu telu len prospejete. Biele zlato je skutočnou super potravinou a zaradenie do jedálneho lístka prinesie vášmu  telu veľmi veľa výhod.

My by sme na záver pripomenuli len tie najzávažnejšie z nich:

  • Tvaroh je skutočne ľahko stráviteľný. A to aj napriek tomu, že obsahuje vysoké množstvo bielkovín, ktoré sa vo všeobecnosti trávia ťažšie.
  • Energetická hodnota tvarohu je na nízkej úrovni. Pri porcii 150 gramov v nej nájdete len 160 kcal. Taktiež v sebe obsahuje minimum tuku či cholesterolu.
  • Konzumáciou tvarohu do svojho tela dostanete aj poriadnu dávku vitamínov a minerálov. B6, B12, C alebo D. To sú všetko vitamíny, ktoré tvaroh obsahuje.
  • Na podporu rastu svalov je táto potravina priam ako stvorená. Pomáhajú tomu najmä pomalé bielkoviny, ktorých má tvaroh dostatok.
  • Nutričné hodnoty tvarohu sa neznižujú ani po tepelnej úprave.

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Adrian
Ahoj, moje meno je Adrian a športu sa venujem odmalička. Aktívne jazdím na bicykli a vo voľnom čase sa venujem posilke. Aj preto som sa rozhodol založiť tento web. Neustále sa v tejto problematike snažím vzdelávať. V mojich článkoch sa budem snažiť priblížiť vám môj pohľad na vec.

Sleduj náš instagram - @fitland.sk

E-BOOK

 

ZADARMO!

40 nadupaných strán o výžive, podložených vedeckými štúdiami.

Stačí zadať e-mail

a stiahnuť e-book úplne zadarmo!

Šup šup, na čo čakáš?

ĎAKUJEME!

Skontroluj si email.