Kokosový cukor: zdravá náhrada cukru alebo sladká lož?

Domov Výživa Kokosový cukor: zdravá náhrada cukru alebo sladká lož?

Zvyšujúce sa povedomie o hrozbách nadváhy či obezity ľudí poháňa v snahe objavovať krásy zdravého životného štýlu. Zdravá strava, dostatok pohybu, kvalitný spánok – to sú veci, ktoré všetci poznajú. Ale čo robiť, keď príde chuť na sladké? Poďme sa spolu pozrieť na jednu z najpopulárnejších náhrad klasického cukrukokosový cukor.

Najlepší kokosový cukor – TOP 5

Čo je to kokosový cukor?

Kokosový cukor sa nevyrába priamo z kokosu, ako názov napovedá. Získava sa z kvetov kokosovej palmy – presnejšie vyparovaním miazgy z kokosových kvetov.

Po odparení všetkej vody vzniknú z miazgy kryštáliky, ktoré nápadne pripomínajú klasický hnedý cukor: sú sladké, chuť je veľmi podobná a sú dobre rozpustné aj v studenej vode.

Z chemického hľadiska je kokosový cukor veľmi podobný klasickej sacharóze, ktorú poznáme ako biely stolový cukor. Za sladkú chuť môže práve sacharóza – disacharid zložený z glukózy a fruktózy, ktorý tvorí takmer 80 % obsahu kokosového cukru.

Zvyšok kokosového cukru tvorí glukóza a fruktóza – no už nie naviazaná vo forme disacharidu, ale iba ako samostatné molekuly.

Jedna čajová lyžička kokosového cukru obsahuje približne 4 gramy cukru a 16 kcal. Množstvo kalórií a obsah sacharidov má teda kokosový cukor totožné s klasickým bielym cukrom. Kde je potom rozdiel?

Kokosový cukor má nižší glykemický index

Glykemický index je bezrozmerné číslo, ktoré uvádza, ako rýchlo po konzumácii určitej potraviny stúpne hladina krvného cukru (glykémie). Čistá glukóza má glykemický index 100,  med približne 55. Cukor z kokosových kvetov má glykemický index iba 35 (niektoré zdroje uvádzajú 54).

Treba však podotknúť, že glykemický index ti sám o sebe veľa nenapovie.

Niektoré potraviny dokážu glykemický index znížiť (napríklad tuky), obsah čistej glukózy alebo jednoduchých cukrov, naopak, glykemický index zvyšuje. Viac než sústrediť sa na glykemický index preto odporúčame zamerať sa na celkové zloženie jedla, resp. jedálnička.

Nežiaducim prepadom energie z dôvodu náhleho poklesu hladiny glykémie pomôžeš komplexnými sacharidmi, ako sú napríklad ovsené vločky alebo celozrnné pečivo či pridaním tukov do jedla (vo forme oleja, orechov alebo avokáda).

Aké výhody má kokosový cukor?

  • podobná sladivosť ako klasický biely cukor
  • nie je rafinovaný
  • nízky glykemický index
  • príjemná chuť pripomínajúca karamel

Aké nevýhody má kokosový cukor?

  • obsahuje rovnaké množstvo kalórií ako biely rafinovaný cukor
  • má veľmi podobné zloženie ako biely cukor
  • je drahší
  • nadmerný príjem môže spôsobiť rovnaké zdravotné ťažkosti ako biely cukor

Je kokosový cukor zdravší?

Často nájdeš pri produktoch nápis, že kokosový cukor – narozdiel od rafinovaného bieleho cukru – obsahuje dôležité vitamíny a minerály. Bavíme sa napríklad o železe, zinku, vápniku či draslíku.

Do istej miery je to pravda. V klasickom bielom cukre nenájdeš ani stopu po vitamínoch (asi je len otázka času, kedy si niekto všimne túto dieru na trhu! :-D). Zato v kokosovom cukre je ich habadej. Alebo nie?

Aký je skutočný obsah minerálov v kokosovom cukre?

Kokosový cukor obsahuje na 100 gramov približne 2 mg železa (1). Denný odporúčaný príjem sa pohybuje v rozmedzí 10 – 15 mg za deň. Ak vezmeme do úvahy bežnú porciu cukru (1 čajová lyžička = 4 gramy cukru), nájdeš v nej 0,08 mg železa.

Aby si získal aspoň desatinu odporúčanej dennej dávky železa, musel by si zjesť 18 lyžičiek kokosového cukru.

Podobne je to so zinkom, ktorého je v kokosovom cukre na 100 gramov niečo tesne vyše 2 mg.

Áno, jedna vec je, že cukor nejeme kvôli obsahu vitamínov či minerálov, pretože na to máme vhodnejšie potraviny: napríklad ovocie, zeleninu, obilniny, mäso, orechy či mliečne výrobky.

 

No na druhej strane – nikdy sa ti nestalo, že by si sa nechal nalákať podobným sloganom na kúpu určitého produktu? V snahe žiť zdravšie často siahame po veciach, ktoré sa aspoň vzdialene podobajú na to, čo si predstavujeme pod pojmom zdravý životný štýl.

Kokosový cukor obsahuje polyfenoly a flavonoidy

Na 100 gramov cca 150 mg polyfenolov a 20 mg flavonoidov. Ide o rastlinné látky, ktoré sú cenené vďaka pozitívnemu účinku na zdravie.

Iba pre porovnanie, 100 gramov brokolice obsahuje 290 gramov polyfenolov – takže takmer dvojnásobok, koľko rovnaká gramáž cukru. Ak to vztiahneme na bežnú porciu, tak porcia brokolice (200 g) obsahuje 580 mg polyfenolov, porcia kokosového cukru 6 mg polyfenolov.

Ak chceme byť korektní a uviesť zeleninu s rovnakým množstvom polyfenolov, je to napríklad mrkva. Na 100 gramov obsahuje približne 150 mg polyfenolov – a to je aj hmotnosť priemerného 1 kusu.

Čo tým chceme povedať?

Okrem absolútneho množstva vitamínov, minerálov alebo bioaktívnych látok je dôležité aj to, koľko ich prijmeš v bežnej porcii alebo to, ako stráviteľné či vstrebateľné pre naše telo sú.

Preto neodporúčame pozerať sa na kokosový cukor ako na zdroj vitamínov či minerálov, ale iba ako na sladidlo, ktoré je síce dobrý sluha, ale zlý pán.

Kokosový cukor: používať alebo nepoužívať?

Kokosový cukor nemá oproti klasickému bielemu cukru okrem nižšieho glykemického indexu žiadne supervlastnosti, ktoré by z neho robili nadradené sladidlo. Stále platí, že nadmerný príjem cukru môže byť škodlivý, súčasne však jeho primeraný príjem môže mať miesto v zdravom a vyváženom jedálničku.

Ak hľadáš spestrenie do kuchyne, rád si osladíš život a máš rád karamel, potom ťa kokosový cukor nesklame. Nečakaj však od neho zázraky v podobe zlepšenia zdravia či chudnutia – tých sa nedočkáš.

Výhodou kokosovému cukru oproti klasickému bielemu môže byť, paradoxne, jeho cena. Ak si domov kúpiš kokosový cukor, ktorého kilogram stojí od 10 € vyššie, budeš s ním podvedome šetriť viac, než keby si si kúpil lacnejšiu alternatívu sladidla. Využiješ ho pri pečení aj bežnom sladení.

Kokosový cukor treba používať – ako všetky sladidlá – s rozumom. V tomto prípade treba myslieť aj na jeho vysokú kalorickú hodnotu, čo je nevýhoda napríklad oproti čakankovému sirupu či brezovému cukru (xylitolu).

Sladíme veľa?

Cukor sa stal pravidelnou súčasťou našich životov – a pre niekoho takmer drogou. Niečo sladké na zahryznutie po obede, ku káve, k telke, po tréningu… Nadmerný príjem cukru však môže viesť k mnohých zdravotným komplikáciám.

Ak vezmeme do úvahy, že cukor sa najčastejšie nachádza v potravinách, ktoré sú súčasne bohaté na nasýtené tuky (rôzne keksíky, torty, krémy), zarábame si na obrovský problém.

Sú totiž rýchlym zdrojom energie, ktorú naše telo v takom množstve nedokáže využiť.

Výsledkom je, že nevyužitú uložíme vo forme telesného tuku – a tak nám postupne rastie nielen chuť, ale aj číslo na váhe. Nadváha či obezita patria medzi najvýznamnejšie faktory rozvoja srdcovo-cievnych ochorení kvôli spôsobu života, ktorý s nimi ide ruka v ruke.

Neustále zvýšená hladina krvného cukru (ktorá môže byť napríklad aj v dôsledku chronického stresu) kladie zvýšené nároky na produkciu inzulínu. Problém nastáva, keď bunky voči inzulínu začnú byť rezistentné – ich receptory naň jednoducho nereagujú. Laicky môžeme povedať, že si na zvýšené množstvo inzulínu „zvykli“.

A od inzulínovej rezistencie je to už len krôčik k diabetu II. typu.

Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2018 žije na svete takmer pol miliardy ľudí s cukrovkou a 43 % úmrtí pod 70 rokov tvoria práve diabetickí pacienti (2).

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here

Erika
Masérka, mama, športovkyňa. Vyštudovala Regeneráciu a výživu v športe, momentálne študuje kondičné trénerstvo na Masarykovej univerzite. Venuje sa silovému tréningu a súťaží v klasickom silovom trojboji. Verí, že zdravá strava a pohyb dokážu robiť zázraky s telom aj dušou 🙂

E-BOOK

 

ZADARMO!

40 nadupaných strán o výžive, podložených vedeckými štúdiami.

Stačí zadať e-mail

a stiahnuť e-book úplne zadarmo!

Šup šup, na čo čakáš?

ĎAKUJEME!

Skontroluj si email.