7 potravín, ktoré vás podporia v zlepšovaní výkonu

0

Máte pocit, že všetci okolo vás majú energie na rozdávanie? Venujete sa športu, no nedarí sa vám dosiahnuť očakávaný výkon? Potom začnite tou najprirodzenejšou zmenou – zamerajte svoju pozornosť na stravu a vylepšite ju o potraviny, ktoré podporia váš výkon a ich výživová hodnota bude pre telo prínosom.

Mandle

Aktívne žijúci ľudia a športovci by mali jesť malú hrsť mandlí aspoň trikrát týždenne. Sú bohaté na vitamín E. Ako antioxidant pomáha predchádzať niektorým oxidačným poškodeniam, ktoré sa môžu vyskytnúť pri cvičení. Mandle tiež obsahujú väčšie množstvo bielkovín, vlákniny a vápnika. Svojou jedinečnou chuťou spetria jogurty, chia puding, domáce fitness tyčinky aj smoothie.

Ovsené vločky

Zrejme každý človek mal už s ovsenými vločkami v nejakej podobe skúsenosť. Tá rozhodla o tom, či sa ovsené vločky stali pevnou súčasťou jedálnička, alebo nepresvedčili. Ak patríte k váhajúcej skupine, dajte im druhú (a potom ďalšiu) šancu. Prečo? Sú prirodzene celozrnnou potravinou s nízkym glykemickým indexom.

Do krvi uvoľňujú cukor postupne, takže prísun energie je pozvoľný, a rovnako tak dlhší je aj pocit nasýtenia. Obsahujú vlákninu, bielkoviny, horčík, draslík, železo, kyselinu listovú a ďalšie užitočné vitamíny skupiny B. Naviac, dajú sa použiť do kaší, lievancov, zeleninových fašírok, na pečenie zdravých sladkých a slaných dobrôt. Pri toľkých spôsoboch je veľká šanca, že jeden z nich si obľúbite!

Banány

Banány presvedčia hneď pre niekoľko dôvodov. Zásobujú telo komplexnými sacharidmi, z ktorých sa energia uvoľňuje postupne. Pre vyšší obsah vlákniny spoľahlivo zasýtia a doplnia dôležité minerály horčík a draslík. Ich nedostatok sa pri cvičení a nadmernom potení môže prejaviť nepríjemnými kŕčmi, ktoré prekazia a predčasne ukončia váš tréning. Nechutia vám samotné? Vyskúšajte napríklad banány v raňajkových lievancoch, domácom banánovom chlebíku a v ďalších chutných receptoch s banánmi.

Cvikla

Aj cvikla si vybudovala u športovcov veľmi dobré meno. Jej nádherná sýto červená až fialová farba dáva tušiť, že do vienka dostala množstvo silných zlúčenín s antioxidačnými účinkami. Je nízkokalorická, bez cholesterolu a ukrýva v sebe potenciál zlepšiť športový výkon a urýchliť regeneráciu po tréningu.

Dusičnany v cvikle totiž pôsobia na prietok krvi a zvyšujú prísun kyslíka a živín do pracujúcich svalov. Najčastejšie je cvikla spracovaná do šťavy, smoothie, do šalátov s vajíčkami a syrmi, krémových polievok či nátierok.

Sladké zemiaky

Príjemnú farebnú zmenu na váš tanier prinesú sladké zemiaky, známe ako batáty, pre ktoré je typická žiarivá oranžová dužina. Obsahujú vitamíny A, C, D a B6, minerály draslík, sodík, vápnik a pre športovcov niekedy v strave ťažšie dostupnú dvojicu – mangán a meď. Sú tak skvelou energetickou vzpruhou s pridanou hodnotou. Výborne sa hodia k mäsu, rybám a tiež do kombinácie s restovanou zeleninou a syrmi.

Kel

Určite ste už počuli o tom, že tmavá listová zelenina by nemala chýbať v zdravom jedálničku. Listy kelu sú pritom dostatočné tmavozelené, aby prednosti svojej “kategórie” naplno odprezentovali. Kel je extra bohatý na vitamín A, C, K a obsahuje všetky vitamíny skupiny B.

Z minerálov sú pre športovcom prospešné horčík, draslík, sodík, mangán.

Vláknina v keli výborne zasýti, prispeje k ozdrave tráviaceho traktu a udržaniu hladiny cholesterolu pod kontrolou. Hoci sa mnohým z nás kel spája nevábnou polievkou zo školskej jedálne, skúste chutnú zmenu v podobe kelových placiek, závitkov či iba jednoducho – ako rýchlu vajíčkovú omeletu s kelom.

Tmavé drobné ovocie

Kým pri prechádzajúcej potravine zvyčajne potrebujeme skutočne dobrý recept, na maliny, čučoriedky, jahody, brusnice a černice sa prehovárať netreba. Tieto malé sladké drahokamy sú nabité antioxidantmi so silnými protizápalovými vlastnosťami a vo svete potravín sa považujú za superpotraviny.

Zlúčeniny v nich obsiahnuté pomáhajú pri regenerácii po športovom výkone a urýchľujú hojenie preťažených svalov. Dobrou správou, že mrazené bobule sú rovnako výživné ako čerstvé. Ak ich pestujete, uskladnite si z nich po sezóne zberu čo najviac aj na ďalšie mesiace.

Ohodnoťte článok

Napísať odpoveď

Please enter your comment!
Please enter your name here